Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Υ/Β ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ Ε.Ο.Υ.Δ.Α. 2011 4ος Προκριματικός Αγώνας ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 1 & 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2011 Σ.Φ.Υ.Κ. ΑΛΙΟΤΙΣ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Υ/Β ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ 
4ος ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΥΠΕΡΟΠΛΩΝ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 1 & 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2011
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σ.Φ.Υ.Κ. ΑΛΙΟΤΙΣ

Του Τάσου Κλειτσίκα, εκπαιδευτή ελεύθερης κατάδυσης FDI – ΕΟΥΔΑ – CMAS 2**

Ο 4ος προκριματικός αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος υποβρύχιας σκοποβολής φιλοξενήθηκε στην πανέμορφη Κυπαρισσία την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Την προηγούμενη ημέρα διεξήχθη και ο καθιερωμένος αγώνας των υπερόπλων από τον Σ.Φ.Υ.Κ Αλιότις. Σε ένα πολύ ευχάριστο και φιλικό κλίμα, ο διοργανωτής σύλλογος πρόσφερε σε όλους ένα απολαυστικό αγωνιστικό διήμερο, άρτια εκτελεσμένο και σαφώς αναβαθμισμένο, όπως βέβαια μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Ένα νέο εντυπωσιακό Πανελλήνιο ρεκόρ και οι πολύ υψηλές βαθμολογίες που σημειώθηκαν, έβαλαν φωτιά στο πρωτάθλημα που αναμένεται και εφέτος άκρως συναρπαστικό!


Σάββατο 1η Οκτώβρη, αγώνας υπερόπλων.                              
Ο αγώνας των υπερόπλων ή η μεγάλη κατηγορία όπως πολλοί την αποκαλούν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι στην υποβρύχια σκοποβολή. Τουλάχιστον 4-5 αγώνες πραγματοποιούνται ετησίως, συνήθως παράλληλα με τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και με πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών. Η ακρίβεια δε των βολών έχει πλησιάσει κατά πολύ τις αντίστοιχες των συμβατικών όπλων, κάτι που στα μάτια των περισσοτέρων φαντάζει εξωπραγματικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η απόσταση που χωρίζει το κέντρο του στόχου από την άκρη της βέργας είναι τουλάχιστον 6 μέτρα!!! Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν τους συγκεκριμένους αγώνες σαν το καταλληλότερο πεδίο δοκιμών και εξέλιξης των όπλων που χρησιμοποιούν κατά κόρον στις ψαρευτικές τους εξορμήσεις διότι υπάρχουν ιδανικές συνθήκες και τέλειες μετρήσεις, τόσο στην ακρίβεια της βολής όσο και στην ζητούμενη διάτρηση. Πάρα πολλά νέα στοιχεία έχουμε συλλέξει όλοι μας όσο αναφορά το στήσιμο των όπλων αλλά και πάρα πολλοί «μύθοι» έχουν καταρριφθεί εμπράκτως εντός της υγρής αρένας. Κάτι που ισχύει άλλωστε σε όλα τα αθλήματα όταν υπάρχει διαρκής ενασχόληση, έρευνα αλλά και έντονος συναγωνισμός.                                                                      
Αργά το μεσημέρι λοιπόν, για να δοθεί η δυνατότητα στους αθλητές που ταξιδεύουν από μακριά να παρευρεθούν, δίνεται η έναρξη του αγώνα. Την πρώτη βαθμολογία της ημέρας γράφει ο Σάκης Αρβανίτης με καλές βολές, 8429 βαθμοί. Ακολουθούν, ο Στάθης Μπίνης με 7352 και Κώστας Αθανασόπουλος με 6739 βαθμούς. Αν και η μέρα είναι ζεστή και ηλιόλουστη δεν συμβαίνει το ίδιο και μέσα στο νερό. Η θερμοκρασία είναι σχετικά χαμηλή κάτι που θα δυσχεράνει το έργο όλων των αθλητών μιας και μιλάμε για στατικές βολές χωρίς την παρουσία έντονης κίνησης. Η διαδικασία όμως συνεχίζεται χωρίς χρονοτριβές και το λόγο έχει ο Γιώργος Δούναβης ο οποίος με αρκετά καλές βολές πλην μίας θα ανεβεί προσωρινά πρώτος με 8739, μία βαθμολογία ικανή να τον κρατήσει στα βάθρα. Επόμενος αθλητής ο Σπύρος Μαρίνης, πάντα ικανός για τις μεγάλες ανατροπές. Με καταπληκτικές βολές τελειώνει την προσπάθειά του και σφραγίζει μία θέση στο πόντιουμ με 9140 βαθμούς! Έξω από τα νερά του θα βρεθεί ο Τάσος Κλειτσίκας που με δύο άσχημες βολές για τα δικά του δεδομένα θα μαζέψει 8420 βαθμούς ενώ ο Αντώνης Βούρτσης που ακολουθεί θα συγκεντρώσει 8715. Πολύ άξια η προσπάθεια του Ηλία Παρδάλη ο οποίος θα έχει ένα πολύ άσχημο μπλέξιμο στο όπλο του κατά την 3η του βολή που θα του στερήσει υπερβολικό χρόνο. Με περισσή υπομονή όμως θα καταφέρει όχι απλώς να είναι έγκυρος αλλά και να γράψει ένα πολύ μεγάλο σκορ, 8825 βαθμούς! Ο Νίκος Αντώνογλου σε άσχημη μέρα θα περιοριστεί στους 5629 ενώ ο Τόλης Μπέλλος θα γράψει 8252, μακριά και αυτός από τις αντικειμενικές του δυνατότητες. Στη συνέχεια, Κώστας Ντάλαρης με 1699 και 3 άκυρες βολές, Κώστας Καλαμπουκάς με 7040 και Νίκος Κουκούλας  με 8093 βαθμούς. Ακολουθεί ο Βασίλης Καλογερόπουλος με 6374 και τον αγώνα θα κλείσει η προσπάθεια του Γιώργου Περδικάρη με 3095 βαθμούς έχοντας όμως δύο άκυρες βολές. 
Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου θα βρεθεί τελικά ο Σπύρος Μαρίνης με 9140 βαθμούς, 2ος ο Ηλίας Παρδάλης με 8825 και 3ος ο Γιώργος Δούναβης με 8739 βαθμούς. Στο ομαδικό την 1η θέση θα κατακτήσουν οι Μαρίνης – Δούναβης με 17879, 2η θέση για τους Κλειτσίκα – Μπέλλο με 16672 και στην 3η θέση θα βρεθούν οι Βούρτσης – Μπίνης με 16067 βαθμούς.


Κυριακή 2 Οκτώβρη, 4ος προκριματικός αγώνας συμβατικών.        
Το πρωινό ξημερώνει με βαριά μαύρα σύννεφα να σκεπάζουν σιγά-σιγά απειλητικά τον ουρανό. Από νωρίς το πρωί οι άνθρωποι της διοργάνωσης βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους τσεκάροντας και τις τελευταίες λεπτομέρειες. Οι αθλητές καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλο και η παρέα μεγαλώνει καθώς συμπληρώνεται με αρκετά νέα πρόσωπα που απουσίαζαν από το χθεσινό αγώνα. Παρά την πρωινή αύρα, πυρετός προετοιμασίας επικρατεί και το θερμόμετρο αρχίζει να ανεβαίνει. Τα σχόλια, τα πειράγματα και οι προβλέψεις από τους μελλοντολόγους δίνουν και παίρνουν αποφορτίζοντας λίγο την ένταση που κυριαρχεί πάντα στους προκριματικούς  αγώνες. 
Η συγκομιδή πολύτιμων βαθμών είναι πρωταρχικό μέλημα για όλους τους αθλητές που ενδιαφέρονται να βρεθούν όσο ψηλότερα γίνεται στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος. Στις 11 η ώρα δίνεται η έναρξη και 29 αθλητές απ΄όλη την Ελλάδα είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Τον αγώνα ανοίγει ο Μάκης Λαχανάς που σημειώνει 2214 βαθμούς και Κώστας Ρούκης με 2322. Με το καλημέρα ο Σπύρος Μαρίνης ξαναγράφει μία δυνατή βαθμολογία με 2575. 

Ελάχιστα λεπτά αργότερα έρχεται η πρώτη βόμβα να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο Σάκης Αρβανίτης με 3 κέντρα(!) θα μαζέψει 2676 βαθμούς βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για μια καλή θέση στο βάθρο. Δέχεται τα συγχαρητήρια όλων και καθισμένος ήρεμα στην κερκίδα παρακολουθεί με προσοχή τις προσπάθειες των συναθλητών του. Σε σταθερή πορεία με υψηλές επιδόσεις, ο Στάθης Μπίνης θα γράψει σήμερα 2530, όχι όμως και ο Μπάμπης Πλαστουργός που σε άσχημη μέρα θα αθροίσει 2192, αρκετά κάτω από τις δυνατότητές του. Και ο Γιώργος Δούναβης που ακολουθεί, θα περιοριστεί σήμερα μόλις στους 2308 βαθμούς που είναι η χειρότερή του για εφέτος. Ο Αντώνης Βούρτσης που η ιστορία τον ήθελε να μην πηγαίνει καλά στα εντός έδρας, θα ρίξει στους 2549 σήμερα και θα σπάσει την κακοτυχία που τον κυνηγούσε τα τελευταία χρόνια. 
Η δεύτερη μεγάλη βόμβα έρχεται και από τον έτερο αθλητή  του «Ιάσων» Βόλου. Ο Ηλίας Παρδάλης, μεγάλη δύναμη κατά γενική ομολογία στο φετινό πρωτάθλημα, θα επιτύχει άλλη μία εξαιρετική επίδοση. Με φανταστικές βολές και όλο το bonus του χρόνου, σχεδόν αγγίζει το πανελλήνιο ρεκόρ μαζεύοντας 2789 βαθμούς! Πολύ δύσκολα χάνεται η 1η θέση με τόσο μεγάλο σκορ αλλά στην υ/β σκοποβολή ποτέ δεν ξέρεις. Οι εκπλήξεις είναι πολλές και σχεδόν πάντα καιροφυλακτούν στη…γωνία! 
Στη συνέχεια, Τόλης Μπέλλος,  δεν   θα βρεθεί κι αυτός σε καλή μέρα αφού οι 2394 βαθμοί δεν του αρκούν. Λίγο ψηλότερα ο Νίκος Αντώνογλου με 2443. Ο νυν πρόεδρος του «Γλαύκου», Κώστας Μαδούρος θα ξενερώσει με τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τη μάσκα του αφού συγκέντρωσε μόλις 2053 βαθμούς και γλίτωσε την Κουκου-ρούκου παρά τρίχα σε αντίθεση με πολλούς που την τίμησαν δεόντως στο σημερινό αγώνα! Με τον…Μητσοτάκη μάλλον συναντήθηκε και ο Ντίνος Σταμούλης στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή του πρωταθλήματος αφού μια βολή στο διάστημα ήταν ικανή να του χαλάσει τις υπόλοιπες και να συγκεντρώσει μόλις γι αυτόν 2446. Πολύ καλά τα πήγε ο Del mare Μιχάλης Τσιμπίδης που με εξαιρετικές βολές σημείωσε την καλύτερη προσωπική του επίδοση στους 2572 βαθμούς. 
Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη όλων των εποχών θα έρθει δια χειρός Βασίλη Καλογερόπουλου. Με ένα δανεικό Rayo των συναθλητών του και με ελάχιστη καθοδήγηση, θα ρίξει 4(!) κέντρα σε χρόνο 2:34’’ μαζεύοντας 2901 βαθμούς που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, συντρίβοντας στην κυριολεξία το προηγούμενο των 2792. Εξωπραγματική επίδοση από έναν αθλητή σχετικά νέο στην υ/β σκοποβολή με έντονο όμως αγωνιστικό backround στο υγρό στοιχείο. Δικαιωματικά κατακτά το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, τις εντυπώσεις αλλά και το θαυμασμό όλων μας. 
Έτσι διαμορφώθηκε και η τελική βαθμολογία στο ατομικό, στην 1η θέση ο Βασίλης Καλογερόπουλος με 2901 βαθμούς, 2η θέση για τον Ηλία Παρδάλη με 2789 και 3ος ο Σάκης Αρβανίτης με 2676 βαθμούς αντίστοιχα. Στο ομαδικό τώρα, την 1η θέση κατέλαβαν οι Παρδάλης – Αρβανίτης με 5465 βαθμούς, 2οι οι Βούρτσης – Μπίνης με 5079 και στην 3η θέση οι Μαρίνης – Δούναβης με 4883 βαθμούς. Με την καθιερωμένη τελετή απονομής και την  λαχειοφόρο με πολλά και καλά δώρα, έκλεισε άλλος ένας συναρπαστικός αγώνας που τα είχε όλα. Τέλεια διοργάνωση σε όλα τα επίπεδα με την εισαγωγή για πρώτη φορά του μεγάλου ηλεκτρονικού χρονομέτρου για να βλέπουν άμεσα οι αθλητές το χρόνο τους με μία μόνο ματιά    , πολλές συμμετοχές με έντονο συναγωνισμό, σασπένς, δράση και ανατροπές από την αρχή μέχρι το τέλος αλλά και ένα νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Η μάχη για τη διαδοχή του τίτλου έχει ανάψει για τα καλά, η βαθμολογική διαφορά ανάμεσα στους πρώτους αθλητές είναι πάρα πολύ μικρή, άρα και εύκολα αναστρέψιμη και προβλέπεται για ακόμα μία χρονιά ο τίτλος του πρωταθλητή να κριθεί στο μεγάλο τελικό του Αγρινίου το Δεκέμβριο. 
Επόμενος και προτελευταίος αγώνας, ο 5ος προκριματικός του πρωταθλήματος στην Αθήνα με διοργανωτή για δεύτερη φορά εφέτος, τον «Γλαύκο», στις 6 Νοεμβρίου. Μείνετε συντονισμένοι…