Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Υ/Β ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ 2010 2η αγωνιστική ΓΛΑΥΚΟΣ ΑΘΗΝΑ






ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Υ/Β ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ 2010
2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ    12ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΛΑΥΚΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΒΥΘΟΣ
Του Τάσου Κλειτσίκα Εκπαιδευτή ελεύθερης κατάδυσης FDI – ΕΟΥΔΑΑ – CMAS 2**


Διανύοντας την τρίτη δεκαετία της ζωής του, ο ιστορικός σύλλογος της Αθήνας «Γλαύκος», εμφανίζεται πιο φρέσκος και πιο ανανεωμένος από ποτέ.
Επιδεικνύοντας πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα τόσο στο υποβρύχιο κυνήγι όσο και στην υποβρύχια σκοποβολή και έχοντας επιτύχει στο μεγαλύτερο ποσοστό τους υψηλούς στόχους που είχε θέσει για την ποιότητα της παρεχόμενης πληροφόρησης-ενημέρωσης σε επίπεδο μελών και όχι μόνο, ο σύγχρονος «Γλαύκος» αποτελεί πόλο έλξης για τους περισσότερους ψαροκυνηγούς.
Με την πρόσφατη ένταξή του στην Ελληνική ομοσπονδία υποβρυχίων δραστηριοτήτων και αθλητικής αλιείας, φιλοδοξεί να συνεισφέρει κι αυτός με τη σειρά του στην αναβάθμιση και εξέλιξη των αθλημάτων αυτών για τα οποία ουκ ολίγα έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια. Στο τιμόνι του σήμερα βρίσκουμε τον Μπάμπη Πλαστουργό, όχι μόνο έναν ικανότατο και υπερδραστήριο πρόεδρο αλλά και ένα χαρισματικό άτομο με μεγάλο όραμα και προσδοκίες για τον τρόπο δράσης και λειτουργίας ενός τόσο μεγάλου συλλόγου αλλά και για την μελλοντική του πορεία και συνέχεια.

Όντας ένας εκ των βασικών συντελεστών για την πραγματοποίηση του θεσμού του Πανελληνίου πρωταθλήματος υποβρύχιας σκοποβολής, ο «Γλαύκος» διεξήγαγε την Κυριακή 2 Μαίου 2010 τον 12ο αγώνα συμβατικών όπλων ο οποίος και αποτελεί την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο αγώνας φιλοξενήθηκε για ακόμα μια φορά στο ανοιχτό κολυμβητήριο του Δήμου Άνω Λιοσίων Αττικής, χώρος ο οποίος εξυπηρετεί σε μέγιστο βαθμό τις ανάγκες μίας τόσο μεγάλης σε απαιτήσεις διοργάνωση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πάρα πολλοί αθλητές τιμούν με την παρουσία τους τον συγκεκριμένο αγώνα και ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού. 50 συμμετοχές στην ατομική κατηγορία, 21 συμμετοχές στην κατηγορία του ομαδικού και 5 διαφορετικοί σύλλογοι θα διαγωνιστούν για την κατάκτηση των πρώτων θέσεων αλλά και τη συγκομιδή των πολυπόθητων βαθμών για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.



Όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου βρίσκονται και σήμερα εδώ, αρκετά νέα παιδιά αλλά και δύο λαμπερές γυναικείες συμμετοχές, αυτές της Φοίβης Σκοτίδα και της Κατερίνας Τοπούζογλου. Όπως επιβάλλεται πλέον από τους νέους κανονισμούς, κάθε πρωταθληματικός αγώνας θα πρέπει να πληρεί τις προδιαγραφές και τα υψηλά μέτρα ασφάλειας για την ομοιόμορφη και ασφαλή διεξαγωγή του και υπόκειται σε έλεγχο πιστοποίησης από την επιτροπή ελέγχου που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, από ένα τουλάχιστον μέλος-εκπρόσωπο από κάθε σύλλογο που λαμβάνει μέρος στο πρωτάθλημα σκοποβολής. Έπειτα λοιπόν από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε και με την σύμφωνη έγγραφη γνώμη όλων των μελών, δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη του αγώνα.

09:30 ο πρώτος αθλητής έχει ήδη πάρει τη θέση του και διαδικασία ξεκινά. Στο νερό έχουν τοποθετηθεί 5 δοκιμαστικοί στόχοι, παρέχοντας την δυνατότητα σε όλους τους διαγωνιζόμενους να προετοιμαστούν σωστά και για όσο χρόνο επιθυμούν. Βέβαια αυτό γίνεται μόνο σε κολυμβητήρια 50 μέτρων γιατί όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, μια πισίνα των 25 μέτρων, όχι μόνο δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα αλλά θα ήταν και μία πρακτική εντελώς ανασφαλής προς όλους τους συμμετέχοντες. Επειδή λοιπόν η ασφάλεια πρέπει να είναι πάνω και πάντα απ όλα, χρόνο με το χρόνο προσανατολιζόμαστε σε καινοτομίες και αλλαγές για την βελτίωση και επίτευξη του σκοπού αυτού. Δεύτερος αγωνίζεται ο πολυνίκης αθλητής του Ν.Ο.Σύρου, Γιώργος Δούναβης, ο οποίος εκτοξεύει από πολύ νωρίς τη βαθμολογία στα…ουράνια! Με χρόνο κάτω από τα 2:30 λεπτά, καρπώνεται όλο το bonus των 600 βαθμών και με δύο κέντρα και δύο παράκεντρα, συγκεντρώνει 2645 βαθμούς. Η φοβερή αυτή επίδοση του Γιώργου δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για έναν πολύ δυνατό για τη συνέχεια αγώνα. Η υποβρύχια σκοποβολή, ως διαδικασία, ενδεχομένως φαντάζει στα μάτια ενός απλού θεατή σαν μία δραστηριότητα πολύ εύκολη που εμπεριέχει και πολύ υψηλό ποσοστό του παράγοντα τύχη. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, ειδικά στο σημερινό επίπεδο των αθλητών και με τις παρούσες συνθήκες. Παραμένει εύκολη κρινόμενη από το γεγονός ότι ο αγωνιστικός χρόνος είναι μόλις μερικά λεπτά, επί της ουσίας όμως πρέπει να δούμε και να κατανοήσουμε, πόσες επιμέρους λεπτομέρειες πρέπει ο αθλητής να έχει διευθετήσει τόσο στον ίδιο, όσο και στον εξοπλισμό του. Ο παράγοντας τύχη, ελαχιστοποιείται όσο αυξάνεται ο βαθμός ενασχόλησης με το αντικείμενο και είναι κάτι στο οποίο τουλάχιστον μπορείς να δουλέψεις. Ο παράγοντας όμως της ψυχολογίας είναι αυτός που θα κρίνει σε μέγιστο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα αλλά και τη συνολική εικόνα του αθλητή. Επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και από πράγματα που δεν είναι εύκολα αντιληπτά και σε δεδομένη στιγμή μπορεί να εξαλείψει ή να γιγαντώσει ένα πρόβλημα που οι περισσότεροι απλώς θα το απέδιδαν στην τύχη ή στην ατυχία!


Στην συνέχεια τώρα και πολλοί διαγωνιζόμενοι προσπαθούν για το καλύτερο χωρίς όμως μέχρι στιγμής να καταφέρει κάποιος να αλλοιώσει το υπάρχον αποτέλεσμα. Ο Τόλης Μπέλλος με σταθερή  πορεία αθροίζει 2425, ο Κώστας Αθανασόπουλος του ΣΦΥΚ Αλιώτις με 2363, Γιώργος Γιαννάτος με 2344 και Ιάσωνας Κωστανάσιος με 2314 βαθμούς. Στις κύριες βολές τώρα, βρίσκουμε έναν ακόμη αθλητή του ΣΦΥΚ Αλιώτις, τον Αντώνη Βούρτση,(4ος στον προηγούμενο αγώνα) εκπληκτικά γρήγορος και συνάμα αποτελεσματικός. Ο Αντώνης με 2 καλά κέντρα και σχεδόν 2 τέλεια παράκεντρα, σε χρόνο 2:20, σημειώνει μακράν την καλύτερη επίδοση του αγώνα η οποία αποτελεί και νέο Πανελλήνιο ρεκόρ, με 2791 βαθμούς!!! Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Ντίνος Σταμούλης με 2690 βαθμούς από τις 21-2-2010. Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν στον Αντώνη και στην ομάδα του. Το νούμερο είναι άκρως εντυπωσιακό και θα χρειαστεί Ηράκλεια δύναμη για να καταρριφθεί στο μέλλον. Σε πολύ σταθερή πορεία επίσης συναντάμε έναν από τους αθλητές του Ν.Ο.Τριχωνίδας, τον Σπύρο Πάσχο,(3ος στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος) ο οποίος με την ίδια άνεση συγκεντρώνει 2580 βαθμούς και ανεβαίνει 3ος. Ακολουθεί ο Ηλίας Παρδάλης του ΣΦΥΔΒ Ιάσων, μια ανάσα από τον Πάσχο, με 2576 βαθμούς. Ευχάριστη αίσθηση προκάλεσε και η 5η θέση που καταλαμβάνει με 2502 βαθμούς ο νεοφερμένος της παρέας του Αγρινίου, Νίκος Αντώνογλου, και ένα από τα νέα μέλη του Ν.Ο.Τριχωνίδας. Ο Γιάννης Κωσταβασίλης ή κατά κόσμων Godzilla, 6ος με περισσή άνεση και 2496 βαθμούς. Ο Κώστας Παπακωσταντής του Ν.Ο.Σύρου με 2428 βαθμούς βρίσκεται στην 8η θέση βοηθώντας παράλληλα το ζευγάρι του, Γιώργο Δούναβη, στην κατάκτηση της 1ης θέσης του ομαδικού. Στην 7η τώρα θέση ανέβηκε ένας από τους πλέον ταλαντούχους σκοπευτές, ο Γιάννης Στούπας από την Χαλκίδα με 2488 βαθμούς.

Έπειτα από 8 περίπου χρόνια απουσίας από τα σαλόνια της υποβρύχιας σκοποβολής, είχαμε την ευχάριστη επανεμφάνιση του γνωστού σε όλους μας καταξιωμένου αθλητή από το αθλητικό ψαροντούφεκο, Γιώργου Χρίστη. Ερχόμενος αποκλειστικά και μόνο για να τιμήσει με την παρουσία του το θεσμό, έριξε πολύ καλά όπως έκανε σχεδόν πάντα! Με 4 παράκεντρα συγκέντρωσε 2333 βαθμούς και κατέλαβε την 13η θέση!




Ας πάμε όμως να δούμε τι έκαναν και τα κορίτσια της παρέας που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε αγώνα σκοποβολής. Κατερίνα Τοπούζογλου και Φοίβη Σκοτίδα. Πέραν του φυσικού κάλλους που αδιαμφισβήτητα διαθέτουν, αποτελούν και δύο πολύ δυναμικές παρουσίες που απέδειξαν ότι όχι μόνον μπορούν να σταθούν άνετα σε έναν αγώνα υποβρύχιας σκοποβολής αλλά και να διεκδικήσουν στο μέλλον αρκετά υψηλότερες θέσεις. Μην ξεχνάμε ότι οι καταβολές τους από παρεμφερείς υποβρύχιες δραστηριότητες, τους δίνουν επάξια αυτή τη δυνατότητα. Από την άλλη, θα ήταν χαρά και τιμή για όλους μας η παρουσία των κοριτσιών αυτών και μακάρι πολύ περισσότερων, σε ανάλογες διοργανώσεις. Ο χώρος χρειάζεται να αναπτυχθεί πολυεπίπεδα και σε μεγαλύτερο εύρος. Εξάλλου το χάρηκαν και δήλωσαν ότι θα το επαναλάβουν ξανά μόλις τους δοθεί η ευκαιρία. Στην 40η θέση η Κατερίνα σημείωσε 1617 βαθμούς πετυχαίνοντας παράλληλα και ένα κέντρο! Η Φοίβη αντίστοιχα κατάφερε να συγκεντρώσει 1452 βαθμούς και να καταλάβει την 42η θέση ανάμεσα σε 50 συμμετοχές. Εύγε!

Κάπου εδώ, ο αγώνας τερματίζεται ύστερα από 7ωρη διάρκεια λόγω του αυξημένου αριθμού συμμετεχόντων. Ακολουθεί η έκδοση των αποτελεσμάτων, η όπως πάντα καθιερωμένη απονομή των επάθλων και η κλήρωση των πλούσιων δώρων που ευγενικά παραχωρούν οι χορηγοί και οι δωροθέτες που στηρίζουν τους αγώνες.  Όλοι  οι άνθρωποι του Γλαύκου δούλεψαν πολύ σκληρά για να φέρουν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία, μία τόσο δύσκολη διοργάνωση. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, όχι για το εθιμοτυπικό της υπόθεσης αλλά για το απολύτως ουσιαστικό, την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει ο πρόεδρος του συλλόγου για να δώσει κύρος αλλά και ποιότητα σε όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσει ο σύλλογος. Όταν προσφέρεις πραγματικά από καρδιάς, το μόνο που πρέπει να αποζητάς, είναι η χαρά και η ευχαρίστηση που προσφέρεις στους γύρω σου.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
  • Ο 4ος αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος υποβρύχιας σκοποβολής θα φιλοξενηθεί στην όμορφη πόλη της Ιτέας την Κυριακή 30 Μαίου. Ο διοργανωτής σύλλογος ΣΕΑΔ Κρισσαίος, σας περιμένει όλους εκεί.
  • Ένας άτυπος αγώνας διεξάγονταν παράλληλα εντός του κολυμβητηρίου. Αυτός των επίδοξων παπαράτσι που διαγωνίζονταν ο ένας τον άλλο για το καλύτερο πλάνο. Με πάντα καλή διάθεση όμως και με ευγένεια, παραχωρούσαν την καλύτερη θέση, όταν επρόκειτο για κάποιο δικό τους αθλητή!
  • Godzilla vs Gorilla. Παρ ότι στις χολυγουντιανές ταινίες αυτά τα δύο ονόματα είναι άκρως ανταγωνιστικά μεταξύ τους, στην Ελληνική σκληρή υποβρύχια πραγματικότητα, φαίνεται να συμβιώνουν αρκετά καλά μαζί. Τώρα για το ποιός είναι πιο δυνατός…Εσύ Γιάννη τι λες ???
  • Τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, θα έχει ήδη διεξαχθεί ο 3ος κατά σειρά αγώνας σκοποβολής στον Πύργο. Θέλω λοιπόν να ευχηθώ από το…μέλλον στο παρελθόν, καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες!

    ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΓΛΑΥΚΟΣ 2010

    ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΓΛΑΥΚΟΣ 2010



    ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΥΡΤΣΗΣ 1η ΘΕΣΗ