Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Υ/Β ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ 2010 3η αγωνιστική ΑΛΙΩΤΙΣ ΠΥΡΓΟΣ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  Υ/Β ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΠΥΡΓΟΣ
 & 5ος ΑΓΩΝΑΣ ΥΠΕΡΟΠΛΩΝ από τον Σ.Φ.Υ.Κ. ΑΛΙΩΤΙΣ


ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΒΥΘΟΣ 
Του Τάσου Κλειτσίκα Εκπαιδευτή ελεύθερης κατάδυσης FDI – ΕΟΥΔΑ – CMAS 2**

Ο 3ος κατά σειρά αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος υποβρύχιας σκοποβολής για το 2010, φιλοξενήθηκε την Κυριακή 23 Μαίου στην όμορφη πόλη του Πύργου Ηλείας, από τον τοπικό σύλλογο Σ.Φ.Υ.Κ. ΑΛΙΩΤΙΣ. Ο διοργανωτής σύλλογος διεξήγαγε επίσης και τον καθιερωμένο του αγώνα των υπερόπλων την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 22 Μαίου. Πόλο έλξης για δεκάδες αθλητές απ’όλη την Ελλάδα αποτελούν πλέον οι συγκεκριμένοι αγώνες που με περισσή φροντίδα και πολύ μεράκι, επιμελούνται οι άνθρωποι του ΑΛΙΩΤΙΣ τα τελευταία χρόνια.





Ο Σύλλογος Φίλων Υποβρυχίου Κυνηγίου νομού Ηλείας «ΑΛΙΩΤΙΣ», ιδρύθηκε το 1998 στο Κατάκολο. Πατέρας του, θεωρείται ο Άγγελος Τσίκας, αφού με δική του πρωτοβουλία και έξοδα ξεπεράστηκαν όλα τα αρχικά εμπόδια. Πνευματικός πατέρας του συλλόγου είναι ο Στάθης Μπίνης που τον ονόμασε Αλιώτις από το γνωστό κοχυλάκι που όλοι γνωρίζουμε. Από το 2005 ξεκινάει και η έντονη αγωνιστική δράση του, τόσο στο υποβρύχιο κυνήγι, όσο και στην υποβρύχια σκοποβολή.
Ο σύλλογος σήμερα απαριθμεί πάνω από εκατό εγγεγραμμένα μέλη, διαθέτει γραφείο καθώς και δικιά του ιστοσελίδα στο διαδύκτιο. Η καλλιέργεια κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης  είναι κύριο μέλημα του συλλόγου που φροντίζει γι αυτό μέσα από ένα πλούσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, εκδρομών και σχολείων για τα μέλη του. Με ανήσυχο πάντα πνεύμα και σκληρή δουλειά, έχει κατορθώσει να προσφέρει αγώνες με αρτιότατη διοργάνωση, υψηλή ποιότητα και κύρος καθώς και πολλές καινοτομίες που συνεχώς αναβαθμίζουν και τελειοποιούν τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς της υποβρύχιας σκοποβολής. Έμπρακτος συμπαραστάτης λοιπόν και στο θεσμό του τρέχοντος πανελληνίου πρωταθλήματος που γνωρίζει ήδη τεράστια επιτυχία και τυγχάνει μεγάλης αποδοχής του κοινού.

Αγώνας υπερόπλων
Σάββατο μεσημέρι στον ηλιόλουστο Πύργο και στο δημοτικό κολυμβητήριο όλα είναι έτοιμα. Το πάρκιν αρχίζει να γεμίζει ασφυκτικά και όπου και να στρέψεις το βλέμμα διακρίνεις εξοπλισμούς και όπλα, όπλα, όπλα! «Τι γίνεται ρε παιδιά», μονολογεί ένας ηλικιωμένος περαστικός ξύνοντας αμήχανα τα λιγοστά του μαλλιά. «Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη μάχη μπάρμπα», είναι η απάντηση που πήρε και έκανε να φύγει κουνώντας ειρωνικά το κεφάλι του. Δεν είχε κι άδικο, όλος αυτός ο κόσμος μάλλον στρατιωτική παρέλαση θύμιζε.Το κλίμα υπέροχο, πολύ φιλικό, ζεστό, μάζωξη φίλων και γνωστών, πραγματική γιορτή. Πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά άλλωστε, οι άνθρωποι του Αλιώτις πάντα φιλόξενοι και δεκτικοί, φροντίζουν τους πάντες και τα πάντα, και αυτό φαίνεται, το αισθάνεσαι!

Λίγα λεπτά μετά τις 15:00 η κόρνα της γραμματείας σκίζει τον καυτό μεσημεριανό αέρα σηματοδοτώντας την έναρξη του αγώνα. Οι αθλητές που διαγωνίζονται πρώτοι, έχουν ήδη πάρει τη θέση τους στον υγρό στίβο εκτελώντας δοκιμαστικές βολές. Ο χρόνος της προσπάθειας κάθε αγωνιζόμενου έχει αυξηθεί κατά ένα λεπτό, από τα έξι στα επτά, παρέχοντας έτσι ευκολία όπλισης στα πολυλάστιχα τουφέκια αλλά και στους νεότερους αθλητές. Παράλληλα, λόγω του μεγάλου δραστικού βεληνεκούς των συγκεκριμένων όπλων, αυξήθηκε και ο βαθμός ασφάλειας,  που πάντα πρέπει να απασχολεί όλους τους διοργανωτές.
Ο Πάνος Δημάκος ανοίγει τον αγώνα με 178 βαθμούς και ακολουθούν με 468 και 422, ο Φώτης Μπάκουλης και ο Χριστόφορος Σπηλιόπουλος (ο νυν πρόεδρος του ΣΦΥΚ Αλιώτις).
Στη συνέχεια,ο Τόλης Μπέλλος με την πρώτη καλή βαθμολογία, προηγείται με 600 βαθμούς και ακολουθεί ο Γιώργος Δούναβης με 545, έχοντας μία πολύ άσχημη βολή στο 20. Κακή στιγμή για το Γιώργο που ήταν 2ος πέρυσι με 725 βαθμούς.
Ο Αντώνης Βούρτσης στην πρώτη του επαφή με RIFFE M4, ρίχνει ένα κέντρο, δύο παράκεντρα και ένα κατοστάρι, μαζεύει 670 βαθμούς και ανεβαίνει προσωρινά πρώτος εν μέσω ιαχών και χειροκροτημάτων. Μετά από τις προσπάθειες τριών αθλητών που δεν κατάφεραν να αλλοιώσουν τις πρώτες θέσεις, σειρά έχει ένας κορυφαίος αθλητής του Ν.Ο.Σύρου, ο Κώστας Παπακωσταντής. Έχοντας καλή ψυχολογία και πολύ εμπιστοσύνη στο όπλο του, καταφέρνει ένα κέντρο και τρία παράκεντρα που του χαρίζουν 725 πολύτιμους βαθμούς και σίγουρα μία θέση στο βάθρο. Πάρα πολύ καλή προσπάθεια και με φοβερή συγκέντρωση βολών! Μπράβο Κώστα.




Ο Ντίνος Σταμούλης, (3ος πέρυσι με 723 βαθμούς), περιορίστηκε στην 4η θέση αθροίζοντας 646 βαθμούς με δύο παράκεντρα και δύο κατοστάρια. Ο Γιάννης Στούπας από τη Χαλκίδα, εξαιρετικός σκοπευτής και πάντα ανταγωνίσιμος, ρίχνει τρία παράκεντρα και ένα κατοστάρι, μαζεύει 675 βαθμούς και ανεβαίνει 2ος. Ο Βλάσης Ρούτσης και Χρήστος Γιαννέλης κλείνουν τον αγώνα με 300 και 475 βαθμούς αντίστοιχα.
Έτσι διαμορφώθηκε και η κατάταξη στην κατηγορία του ομαδικού με νικήτρια ομάδα το Ν.Ο.Σύρου (Παπακωσταντής-Δούναβης) με 1270 βαθμούς, 2η θέση στο βάθρο τον ΣΦΥΚ Αλιώτις (Βούρτσης-Μπίνης) με 1245 και στην τρίτη θέση το Ν.Ο.Τριχωνίδας (Σταμούλης-Κλειτσίκας) με 1236 βαθμούς. Η κόρνα της γραμματείας ηχεί ζωηρά για δεύτερη φορά, δίνοντας τη λήξη ενός υπέροχου και υποδειγματικού από άποψη διοργάνωσης, αγώνα. Το σούρουπο είναι  μία ανάσα μακριά, έτσι όλοι σιγά-σιγά αποσύρονται για ανασυγκρότηση δυνάμεων, αφήνοντας πίσω τους διάτρητους στόχους, όμορφες εικόνες και γλυκές αναμνήσεις.   


Αγώνας πρωταθλήματος. 
(3η αγωνιστική)

Το Κυριακάτικο πρωινό έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του πάνω από την όμορφη πόλη του Πύργου και το δημοτικό κολυμβητήριο αρχίζει να αποκτά πάλι ζωή με την εμφάνιση των ξεκούραστων πια αθλητών. Οι διοργανωτές, πιστοί στο καθήκον τους και με λιγότερο ύπνο, φρόντισαν ώστε το νέο πεδίο μάχης να είναι και πάλι έτοιμο, κάνοντας τις απαραίτητες τροποποιήσεις στον υπάρχοντα χώρο.  Όλα έχουν τοποθετηθεί και ελεγχθεί με τη σοβαρότητα που αρμόζει στο θεσμό των αγώνων του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Η γνωστή πλέον επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με το έργο του ελέγχου των προδιαγραφών κάθε πρωταθληματικού αγώνα, υπογράφει θετικά και δίνει το ΟΚ για την έναρξή του. Οι δύο υποβρύχιες κάμερες στέλνουν ήχο και εικόνα στα αντίστοιχα μόνιτορς για να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον σε αθλητές και θεατές για τα τεκταινόμενα εντός του υγρού στοιχείου.    

10:30 και ο πρώτος διαγωνιζόμενος έχει ήδη πάρει τη θέση του για κύριες βολές. Είναι ο Στάθης Μπίνης, η ψυχή του Αλιώτις και ένας εκ των αναμορφωτών της υποβρύχιας σκοποβολής στον Ελλαδικό χώρο. Γράφει την πρώτη βαθμολογία για σήμερα με 2325 βαθμούς και παραχωρεί ευγενικά τη θέση του στον νέο πρόεδρο του συλλόγου του, Χριστόφορο Σπηλιόπουλο που αγωνίζεται δεύτερος. Με τον αριθμό 5, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος μαζεύει 2339 βαθμούς. Στη συνέχεια, Γιώργος Γιαννάτος με 2388, και Γιώργος Δούναβης  σε εξαιρετική φόρμα με 2417 βαθμούς. Σταθερή αξία και παλιά καραβάνα της υποβρύχιας σκοποβολής, ο Γιώργος, είναι άνθρωπος που έχει προσφέρει κι αυτός τα μέγιστα στο χώρο με τη δική του προσωπική σφραγίδα. 15ος αγωνίζεται ο κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ και αθλητής του Αλιώτις, Αντώνης Βούρτσης. Υπό το βάρος των εργασιών της συγκεκριμένης διοργάνωσης και με αρκετή κούραση, ο Αντώνης δεν καταφέρνει κάτι καλύτερο από τους 2184 βαθμούς.

Λίγες συμμετοχές πιο κάτω συναντούμε τη Φοίβη Σκοτίδα που μάλλον έχει σηκώσει πανιά. Σε ανοδική πορεία από τον προηγούμενο αγώνα του Γλαύκου (είχε 1452 βαθμούς), μαζεύει σήμερα 1674 και συνεχίζει ακάθεκτη υπό το άγρυπνο βλέμμα του Γιώργου Δούναβη και του Κώστα Παπακωσταντή. Ο Κώστας σήμερα είχε μία πολύ άσχημη στιγμή ύστερα από ένα μπλέξιμο της πετονιάς του όπλου του που δεν άφησε μία βολή να πλήξει το στόχο της και στερώντας του και πολύτιμο χρόνο στη συνέχεια μαζεύοντας μόνο 1911 βαθμούς. Ο αγώνας συνεχίζεται και ο Χρήστος Γιαννέλης του Γλαύκου συγκεντρώνει 2264 ενώ αμέσως μετά ο Σπύρος Πάσχος του Ν.Ο.Τριχωνίδας με 2232 βαθμούς. Έχει περάσει αρκετή ώρα χωρίς να έχουμε μεταβολές στην κατάταξη με υψηλότερες βαθμολογίες και το σκόρ έχει κυμανθεί προς στιγμήν πολύ χαμηλά. Με τον αριθμό 30, ο νεότερος αθλητής του Ν.Ο.Τριχωνίδας, Νίκος Αντώνογλου, πυροβολεί εξαιρετικά καλά και παίρνει προβάδισμα με 2429 βαθμούς.(5ος στο Γλαύκο με 2502). Πάρα πολύ καλή επίδοση αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι μόλις ο τρίτος του αγώνας και διαγωνίζεται εν μέσω λεόντων. Ο απερχόμενος και ικανότατος πρόεδρος του Αλιώτις, Κώστας Αθανασόπουλος, συγκεντρώνει 2238 βαθμούς και στη συνέχεια η τιμητική παρουσία του κυρίου Νίκου Τζανουδάκη, ο υπεύθυνος για την αυτόνομη κατάδυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας. Όσοι έχουν την τιμή να τον γνωρίζουν από κοντά, ξέρουν ότι πρόκειται για έναν υπέροχο άνθρωπο, άριστο επαγγελματία και βαθύ γνώστη του αντικειμένου του αλλά και άτομο με απίστευτη δόση χιούμορ. Ο κος Νίκος, κραδαίνοντας ένα συλλεκτικό ξύλινο όπλο, κατασκευασμένο αρκετές δεκαετίες πριν, συμμετείχε στη διαδικασία του αγώνα και έδωσε τη χαρά σε όλους μας που μοιραστήκαμε τον υγρό στίβο μαζί του. Άλλος ένας χαρισματικός άνθρωπος και υπεύθυνος της Ομοσπονδίας στα θέματα του αγωνιστικού ψαροτούφεκου, μας έκανε την τιμή να συμμετάσχει στον πρωταθληματικό μας αγώνα. Είναι ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητών Υποβρυχίου Κυνηγίου, κος Νίκος Καμπάνης. Μακριά από τα αγαπημένα του (μας) θηράματα, δοκίμασε αυτή τη φορά να εκτελέσει και τα φελιζόλ και τα κατάφερε αρκετά καλά, μας δήλωσε ότι του άρεσε πολύ ως διαδικασία και ότι είναι κάτι το ξεχωριστό ως άθλημα. Ευχαριστούμε Νίκο για την τιμή που έκανες σε όλους μας και τα καλά σου λόγια.
Ο Ντίνος Σταμούλης του Ν.Ο.Τριχωνίδας  ξεκινά την προσπάθειά του. Σχεδόν όλοι είναι καρφωμένοι μπροστά στις οθόνες και η αγωνία έχει κορυφωθεί. Με εξαιρετική ακρίβεια και θαυμάσιες βολές  αθροίζει  2627 πολύτιμους βαθμούς. Με υπομονή περιμένει την προσπάθεια του συναθλητή και πολύ καλού του φίλου, Γιάννη Στούπα που ακολουθεί αμέσως μετά. Από το Γιάννη είμαστε συνηθισμένοι στις ανατροπές της βαθμολογίας στις…καθυστερήσεις του αγώνα. Στο Γλαύκο είχε συγκεντρώσει 2488 βαθμούς και χρειάζεται οπωσδήποτε ένα υψηλό νούμερο σήμερα για να μείνει μέσα στη μάχη του τίτλου. Με κρύο αίμα και υποδειγματική αυτοσυγκέντρωση εκτελεί απίστευτες βολές και σταματά τα χρονόμετρα στα 2:47, αρπάζοντας την πρώτη θέση από το Ντίνο με 2748 βαθμούς!
Ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα και όλοι σπεύδουν να τον συγχαρούν. Αυτό είναι το πνεύμα άμιλλας που πρέπει πάντα να επικρατεί και τα παιδιά το αποδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι είμαστε πάνω απ’όλα φίλοι και έπειτα συναθλητές. Το ήθος και η καλλιέργεια του χαρακτήρα είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας όλων των μεγάλων αθλητών. Η ανταγωνιστική διάθεση στη σωστή της μορφή θα πρέπει να περιορίζεται στα αυστηρά χρονικά πλαίσια του εκάστοτε αγώνα και ποτέ έξω από αυτόν. Η ομορφιά των αθλημάτων κάτω από αυτό το πρίσμα, αναδυκνείεται περισσότερο και εδραιώνεται η ουσιαστική τους φιλοσοφία. Με τη λήξη του αγώνα έχει διαμορφωθεί και η βαθμολογία του ομαδικού. 
Στην 1η θέση οι Σταμούλης-Κλειτσίκας (Ν.Ο.Τριχωνίδας) με 4981 βαθμούς, 2η θέση για τους Στούπα-Παπαδόπουλο με 4767 βαθμούς και κάτοχοι της 3ης θέσης οι Γιαννάτος-Τσιμπίδης (Bleutec)με 4660 βαθμούς.





                                                                                   

Τελετή απονομής

Μετά το πέρας της αγωνιστικής δραστηριότητας, διοργανωτές, αθλητές, συνοδοί και φίλοι, συγκεντρώθηκαν στη γνωστή φανταστική αίθουσα που διαθέτει ο σύλλογος, στην παραλία του Κατακόλου, για την καθιερωμένη τελετή απονομής.
Εκεί, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια εκδήλωση κόσμημα, που σφράγισε με τις καλύτερες εντυπώσεις το υπέροχο κλίμα που δημιουργούν πάντα οι άνθρωποι του Αλιώτις σε όλες τις εκδηλώσεις τους. Τα χέρια των νικητών κόσμησαν τα ευμεγέθη κύπελλα καθώς και οι αναμνηστικές σαμπάνιες που έκαναν την εμφανισή τους για πρώτη φορά και στους αγώνες υποβρύχιας σκοποβολής!

Αναμνηστικά διπλώματα και λαχειοφόρος με πλούσια δώρα, πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες για να κρατάμε ζωντανές τις όμορφες στιγμές και ένας τεράστιος μπουφές με όλων των ειδών τα εδέσματα που κάλυψαν και με το παραπάνω τις  θερμίδες του οργανισμού που απωλέσθηκαν.Κοντά μας επίσης παραβρέθηκε και η Κα Εύη Τζαβέλα, σύμβουλος της ομοσπονδίας τιμώντας κι αυτή με τη σειρά της τον αγώνα μας.Νοιώθω την ανάγκη κλείνοντας, να ευχαριστήσω θερμά όλους αυτούς που εργάστηκαν σκληρά αλλά και μεθοδικά, χαρίζοντάς μας ένα απολαυστικό διήμερο γεμάτο δράση, αγωνία, χαρά, υψηλή ποιότητα διοργάνωσης και προπάντων ασφάλεια. Συγχαρητήρια!







Παραλειπόμενα
  • Μεγάλη καινοτομία στον αγώνα των συμβατικών, ήταν η φαεινή ιδέα των διοργανωτών να μοιράζουν γκοφρετάκια Κούκου-Ρούκου σε αθλητές που συγκέντρωναν βαθμολογία κάτω από 2000 βαθμούς! Πολύ γέλιο έπεφτε κάθε στιγμή που ανακοινώνονταν στον «τυχερό» ότι μόλις έγινε ο ευτυχής κάτοχος του συγκεκριμένου δώρου. Λειτούργησε πολύ θετικά, σπάζοντας τη μονοτονία αλλά και το άγχος των αθλητών. Αρκετοί τις απόλαυσαν και λίγο έλειψε να μην…φτάσουν! Ανακοινώθηκε όμως ότι του χρόνου θα έχουν περισσότερες, για παν ενδεχόμενο.
  • Ένα μεγαλειώδες περίπτερο είχε στηθεί επίσης στην είσοδο του κολυμβητηρίου, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του κόσμου για αναψυκτικά, νερά, διαφημιστικά φυλλάδια και συναφή κόλπα. Τα σαγόνια του περιπτερά έπεσαν στο πάτωμα, όταν κάποιος ζήτησε το…Έθνος της Κυριακής!
  • Ένα απίστευτο προιόν είχε μαζί του ο Κος Τζανουδάκης, που όχι απλά το παρουσίασε αλλά το φόρεσε κιόλας. Εξ Ιταλίας προερχόμενη, μία κουκούλα, η οποία στο σημείο των αυτιών, είχε ραμμένα μακριά αυτιά από νεοπρέν! Το τι έγινε, δε φαντάζεστε. Ρίξαμε το γέλιο της αρκούδας! Είπαμε, ο άνθρωπος διαθέτει πολύ, μα πολύ χιούμορ!!!
  • Επόμενος αγώνας του πρωταθλήματος για την 4η αγωνιστική, στις 30/5/2010 στην Ιτέα του νομού Φωκίδας. Τον αγώνα διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος ΣΕΑΔ Κρισσαίος. Ευχόμαστε καλή επιτυχία.

    ΑΛΙΟΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 2010

    ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΥΠΕΡΟΠΛΑ ΑΛΙΩΤΙΣ 2010