Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ε.Ο.Υ.Δ.Α



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΛΙΕΙΑΣ  

ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΝΟΙΑΣ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ


ΕΠΙΤΡΟΠΗ Υ/Β ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ 2012


O παρών Κανονισμός ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες, που διοργανώνονται με την έγκριση της ΕΟΥΔΑ για την αγωνιστική περίοδο 2012.

ΟΡΙΣΜΟΙ
Υποβρύχια σκοποβολή ονομάζεται το άθλημα στο οποίο ο αθλητής επιχειρεί βολές με ψαροτούφεκο σε στόχο ευρισκόμενος σε κατάδυση με άπνοια.
Άπνοια: O όρος <<Άπνοια>> περιγράφει ένα αθλητικό γεγονός, όπου ο αθλητής κρατάει την αναπνοή του, διατηρώντας την αναπνευστική οδό κάτω από την επιφάνεια του νερού.


Χρήση του αρσενικού γένους .Στο κείμενο που ακολουθεί θα χρησιμοποιούνται προσδιορισμοί στο αρσενικό φύλλο. Δε χρειάζεται να τονίσουμε ότι αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο για οικονομία χώρου, και αποφυγή παράξενων εκφράσεων. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλα τα άτομα που λαμβάνουν μέρος σε έναν αγώνα, σε όλους τους ρόλους μπορούν να ανήκουν και στα δύο φύλλα.


ΓΕΝΙΚΑ

1.- Απαγορεύεται στους συλλόγους η διοργάνωση πάσης φύσεως αγώνων χωρίς την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ.

2.- Απαγορεύεται στους συλλόγους και στους αθλητές τους, η συμμετοχή σε πάσης φύσεως αγώνες που δεν διαθέτουν την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ.

3.- Οι αγώνες που αναγνωρίζει και παρέχει την έγκριση της η ΕΟΥΔΑ μπορούν να έχουν χρηματικό αντίτιμο συμμετοχής για την οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας, των συλλόγων ή/και για τις οργανωτικές ανάγκες  και το ύψος του, καθορίζεται στις αντίστοιχες Προκηρύξεις αγώνων,

4.- Συμβάσεις χορηγιών μεταξύ συλλόγων και χορηγών ή μεταξύ αθλητών και χορηγών κατατίθενται στην ΕΟΥΔΑ προς έγκριση σύμφωνα με το καταστατικό της.

5.- Αγώνες που αναγνωρίζει η ΕΟΥΔΑ και παρέχει την έγκριση της είναι οι κάτωθι :

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

6.- Είναι ο αγώνας που διοργανώνει κάθε σύλλογος και λαμβάνει μέρος όλο το δυναμικό του και όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να διαθέτουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας και υγείας. Στους εσωτερικούς αγώνες δεν καταγράφονται πανελλήνια ρεκόρ εκτός εάν έχει ορισθεί αλυτάρχης από την ΕΟΥΔΑ

7.- Ο Εσωτερικός αγώνας μπορεί να είναι και προκριματικός.

8.- Ο Εσωτερικός αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο πάντα με την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ, που ορίζει Παρατηρητή η Αλυτάρχη.

 9.- Ο Εσωτερικός Αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο με την σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους  αρχών.

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

10.- Είναι ο αγώνας που διοργανώνει  κάθε σύλλογος και λαμβάνουν μέρος συμμετέχοντες διαγωνιζόμενοι, από τουλάχιστον δύο (2) συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ, που διαθέτουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας και υγείας.

11.- Ο Διασυλλογικός αγώνας μπορεί να είναι και προκριματικός.

12.- Ο Διασυλλογικός αγώνας μπορεί να είναι και διεθνής.

13.- Στους Διασυλλογικούς αγώνες ο αριθμός των συλλόγων και των αθλητών που θα συμμετάσχουν είναι στην εκλεκτική δυνατότητα του διοργανωτή και αναλόγως της υποδομής του και καθορίζεται στην αντίστοιχη Προκήρυξη του αγώνα.

14.- Ο Διασυλλογικός αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο, πάντα με την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ που ορίζει Αλυτάρχη.

15.- Ο Διασυλλογικός αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο με την σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους αρχών.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

16.- Είναι κάθε αγώνας που διοργανώνεται για την ανάπτυξη και διάδοση της Υποβρύχιας Σκοποβολής και κυρίως για την ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους και της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των αγωνιζομένων.
Στους ειδικούς αγώνες δεν καταγράφονται πανελλήνια ρεκόρ.

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

17.- Είναι η κορυφαία διοργάνωση της ΕΟΥΔΑ και διεξάγεται μία φορά σε κάθε ημερολογιακό έτος.

18.- Η ΕΟΥΔΑ μπορεί να αναθέτει την διοργάνωση των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στους ενδιαφερόμενους συλλόγους, μετά από έγγραφη αίτηση τους.

19.- Οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι θα πρέπει να εκδηλώσουν εγγράφως και εγκαίρως το ενδιαφέρον ανάθεσης της διοργάνωσης ενός ή περισσοτέρων αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

20.- Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διεξάγεται ει δυνατόν σε διάφορα μέρη της επικράτειας.

21.- Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διεξάγεται  σε μονοήμερο η διήμερο αγώνα.

α)Αν ο αγώνας είναι διήμερος το σύνολο της βαθμολογίας διαιρείται δια δύο και καταγράφεται η βαθμολογία στρογγυλοποιημένη στην μεγαλύτερη ακέραια μονάδα.
β)Αν ο αγώνας έχει προκηρυχθεί διήμερος αλλά για λόγους ανωτέρας βίας και με απόφαση της επιτροπής αγώνων δεν μπορεί να διεξαχθεί και δεύτερη ημέρα, τότε λαμβάνεται υπ όψιν και καταχωρείται το αποτέλεσμα της μίας ημέρας.

22.- Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα συμμετέχουν Έλληνες αθλητές (άνδρες η γυναίκες σε κοινό αγώνα) οι οποίοι ανήκουν σε συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ.

α)αν συμμετέχουν λιγότερες από έξι(6)γυναίκες κατατάσσονται σε κοινή κατάταξη και κοινή απονομή με τους άνδρες

β)αν συμμετέχουν τουλάχιστον έξι(6)γυναίκες τότε γίνονται ξεχωριστές κατατάξεις και απονομές (πρωτάθλημα ανδρών –γυναικών)

23.- Ο συμμετέχοντες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πρέπει να έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να διαθέτουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας, θεωρημένο σύμφωνα με τα οριζόμενα.

24.- Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος καθορίζεται από την ΕΟΥΔΑ.

25.- Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πρέπει υποχρεωτικά να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον δέκα πέντε (15) ημέρες προς της τελικής προθεσμίας υποβολής της δήλωσης συμμετοχής στο κατ’ έτος Παγκόσμιο η Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα.

26.- Η αγωνιστική περίοδος αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εκάστου έτους.

27.- Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έχει ατομική και ομαδική κατάταξη.

28.- Οι αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος διοργανώνονται με την έγγραφη ανάθεση της ΕΟΥΔΑ, και με την έγκριση της ορίζεται ο Αλυτάρχης.

29.-Οι  αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος διοργανώνονται με την σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους αρχών.

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

30.- Οι διοργανωτές σύλλογοι των αγώνων και αναλόγως της μορφής του αγώνα ζητούν εγγράφως από την ΕΟΥΔΑ την ανάθεση της διοργάνωσης και  μόλις πάρουν την επίσης έγγραφη ανάθεση/έγκριση της ΕΟΥΔΑ οφείλουν :

1.- Να μεριμνήσουν για την έκδοση άδειας τέλεσης αγώνα, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες προ της ημερομηνίας τέλεσης του.
2.- Να συμπληρώσουν και να αποστείλουν σε όλους τους συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ, την αντίστοιχη Προκήρυξη Αγώνα.
3.- Να αποστείλουν σε όλους τους συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ πού καλλιεργούν το άθλημα της υποβρύχιας σκοποβολής τον παρόντα Κανονισμό.
4.- Να αποστείλουν σε όλους τους συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ, την προς συμπλήρωση δήλωση συμμετοχής αθλητών.
5.- Να αποστείλουν σε όλους τους συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ την  τοποθεσία του αγώνα, όπως θα έχει καθοριστεί σε συμφωνία με τον  Τομέα Αθλημάτων Άπνοιας και την έγκριση της ΕΟΥΔΑ.
 31.- Η αποστολή όλων των παραπάνω πρέπει να γίνει απαραιτήτως τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες, προ της ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα.

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ

32.- Οι σύλλογοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, υποχρεούνται να αποστείλουν τη δήλωση συμμετοχής αθλητών, στην ΕΟΥΔΑ, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες προ της ημερομηνίας διεξαγωγής τους.

33.- Οι σύλλογοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος  πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώνουν όλα τα αιτούμενα στοιχεία και κυρίως,  να αναγράφουν : 

α.- Το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό Μητρώου των αθλητών από το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας.
β.- Το δελτίο συμμετοχής πρέπει απαραιτήτως να είναι υπογεγραμμένο από τον νόμιμο εκπρόσωπο του συλλόγου και να φέρει την σφραγίδα του συλλόγου. Η συμμετοχή επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο  έτος της ηλικίας τους
34- Οι σύλλογοι που θα αναλάβουν  διοργάνωση Πανελληνίου Αγώνα αλλά για διάφορους λόγους δεν καταφέρουν να τον φέρουν σε πέρας, υφίστανται τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΟΥΔΑ.
35.- Κάθε σύλλογος μπορεί να συμμετέχει στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος με όσους αθλητές επιθυμεί.
36.- Κάθε σύλλογος που θα ορίσει εκ των προτέρων  δύο (2) αθλητές και έναν αναπληρωματικό σαν ομάδα θα λαμβάνει θέση και στην ομαδική κατάταξη.
37.-  Κάθε σύλλογος υποχρεωτικά πρέπει να δηλώνει έναν αρχηγό ο οποίος μπορεί να είναι και αγωνιζόμενος αθλητής.
38.- Κάθε σύλλογος μπορεί να δηλώνει ως αρχηγό άλλο άτομο εκτός από τους αγωνιζόμενους αθλητές ο οποίος όμως πρέπει να είναι παρών σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

39.- Αν την αρμοδιότητα του αρχηγού ασκεί συμμετέχων αθλητής υπερισχύει η αρμοδιότητα του αθλητή  και δεν δικαιούται να εγκαταλείψει τη θέση του.

40.- Ο αρχηγός της ομάδας είναι ο μόνος αρμόδιος για τυχόν υποβολή ενστάσεων προ του αγώνα, κατά την διάρκεια του, ή μετά την λήξη του, όπως σχετικά ορίζεται στην Προκήρυξη του αγώνα.
 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

41.- Την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων διασφαλίζει τριμελής Επιτροπή Αγώνα με επί κεφαλής τον Αλυτάρχη ο οποίος ορίζεται από την ΕΟΥΔΑ.

42.- Τα υπόλοιπα δύο (2) μέλη της Επιτροπής Αγώνα ορίζονται από τον  Τομέα Αθλημάτων Άπνοιας  της ΕΟΥΔΑ προκειμένου για Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άλλως  από τον διοργανωτή όμιλο.

43.- Όλα τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα αλλά και ο Αλυτάρχης πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουν τον παρόντα Κανονισμό και τις Προκηρύξεις των αγώνων σε όλα τα άρθρα τους.
44.- Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κρίνουν και αποφασίζουν για όλα όσα αφορούν τον αγώνα κατά πλειοψηφία και ισότιμα.
ΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
45.-Το προσωπικό και οι κριτές του αγώνα είναι κατ ελάχιστον,2 Κριτές χρονομέτρου,   1 Κριτής μετρήσεων ,1 Γραμματέας ,1 Ταξιθέτης ,1 Κριτής πλαισίου,1υποβρύχιος κριτής.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
46.-Επιτρέπεται μόνο η χρήση ψαροτούφεκων που οπλίζουν με τη μυϊκή δύναμη του αγωνιζόμενου (λαστιχοβόλα, αεροβόλα, ελατηρίου κλπ) και που έχουν μόνο μία βέργα.
47.-Απαγορεύεται η χρήση όπλων, τα οποία δεν επιτρέπει η Ελληνική νομοθεσία για το Υ/Β κυνήγι (όπλα αμπούλας, εκρηκτικών μιγμάτων κ.α.).
48.-Απαγορεύεται η χρήση φωτεινών ακτινών (laser).
49.-Το ψαροτούφεκο θα πρέπει να συγκρατείται μόνο από το χέρι του διαγωνιζόμενου και να στηρίζεται από τη μυϊκή του δύναμη.
50.-Απαγορεύονται βάσεις στήριξης εξαρτώμενες από σταθερά σημεία του χώρου.  
51.-Επιτρέπεται η χρήση οποιουδήποτε μήκους όπλου αποφασίσει ο αγωνιζόμενος καθώς και τα βοηθήματα ευστάθειας ή σκόπευσης πάνω σε αυτά.
52.-Επιτρέπεται η χρήση  βέργας έως 150cm και πάχους έως 6.75μμ. H βέργα πρέπει να είναι δεμένη πάνω στο όπλο σε κάθε βολή.Απαγορεύεται η βέργα να έχει φτερό.
53.-Τα ψαροτούφεκα θα περνούν υποχρεωτικά, πρίν την προσπάθεια, από τεχνικό έλεγχο.
54.-Το ψαροτούφεκο πρέπει να οπλίζεται μόνο στο χώρο της εκκίνησης και να είναι στραμμένο προς τα κάτω.
55.-Σε περίπτωση αδυναμίας όπλισης ,βολής, εμπλοκής του όπλου, ή κοψίματος της πετονιάς ο χρονος συνεχίζει να μετράει και η προσπάθεια τελειώνει, κατ ανώτατο, στο όριο του χρόνου των 5 λεπτών.
56.-Σε περίπτωση εμπλοκής του όπλου, ή κοψίματος της πετονιάς, επιτρέπεται ο αγωνιζόμενος να αλλάξει όπλο μια φορά κατά τη διάρκεια των βολών εφ όσον παραδώσει το όπλο του «κουμπωμένο» (με τη βέργα τοποθετημένη, όχι οπλισμένο), στους χρονομέτρες και  παραλάβει το εφεδρικό του όπλο χωρίς εξωτερική βοήθεια.
57.-Ο αγωνιζόμενος που έχει αλλάξει οπλο πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία των βολών από το σημείο εκκίνησης.
58.-Κάθε παρέκκλιση από την διαδικασία επισύρει ποινή - 150 βαθμών.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΑ
59.-Η γραμμή εκκίνησης ορίζεται από σκοινί με πλωτήρες και είναι  παράλληλη με το πλαίσιο βολής και το στόχο.
60.-Η γραμμή εκκίνησης απέχει 9 μέτρα από το στόχο και 6 μέτρα από το πλαίσιο βολής.
61.-Ο αγωνιζόμενος λαμβάνει θέση πίσω από τη γραμμή εκκίνησης και αφού προειδοποιήσει με προσυμφωνημένο σήμα (οκ) ότι είναι έτοιμος να καταδυθεί, μέσα στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα καταδύεται.
62.-Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας μέχρι την κατάδυση, για λόγους οικονομίας του αγώνα, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 2΄ λεπτά.
63.-Ο χρόνος αρχίζει να μετρά από τη στιγμή που, η αναπνευστική οδός του δύτη, καλυφθεί απο το νερό.
64.-Ο αθλητής εκτελεί μια υποβρύχια πορεία 5 περίπου μέτρων προς το στόχο, στηρίζεται στο έρμα στήριξης, σημαδεύει και εκτελεί βολή.
65.-Η μικρότερη απόσταση, της άκρης της βέργας, από το στόχο  είναι 3 μέτρα και ορίζεται από το πλαίσιο βολής.
66.-Τη βολή επιβλέπει υποβρύχιος κριτής ή κριτής με μόνιτορ(κριτής πλαισίου), ο οποίος μόνο σε περίπτωση που ξεπεραστεί το όριο του πλαισίου υποδεικνύει στον αγωνιζόμενο την παράβαση,με το άναμμα ενός κόκκινου φωτός ή το σήκωμα μιας κόκκινης σημαίας που είναι στερεωμένο-η, στο πλαίσιο βολής ή στην βάση δεξιά και αριστερά του στόχου.
67.-Αν ο αθλητής τραβήξει πίσω από το πλαίσιο την άκρη της βέργας στην κανονική θέση, το φως σβήνει ή η κόκκινη σημαία κατεβαίνει στην αρχική της θέση επιτρέποντας έγκυρη βολη.
68.-Κάθε βολή που γίνεται έχοντας ξεπεράσει το πλαίσιο βολής, επιφέρει ποινή -150 βαθμών.  
69.-Βολή που δεν φτάσει στο στόχο για οποιονδήποτε λόγο, από την στιγμή  που έχει  καταδυθεί ο αθλητής προς τον στόχο, δεν  επαναλαμβάνεται.
70.-Έγκυρη βολή θεωρείται κάθε βολή που έχει  αφήσει το ίχνος της (έχει τρυπήσει το στόχο).
71.-Μετά τη βολή  ο αθλητής  βγάζει τη βέργα του τραβώντας τη με το χέρι, χωρίς να αλλοιώσει το ίχνος.
72.-Η ανωτέρω διαδικασία  γίνεται με άπνοια ή χωρίς. Αφού βγάλει την βέργα, ο αθλητής υποχρεούται να αναδυθεί.
73.-Η επιστροφή στο σημείο εκκίνησης γίνεται κολυμπώντας υποχρεωτικά στην επιφάνεια.
74.-Ο αγωνιζόμενος πρέπει πάντα στο σημείο εκκίνησης να βρίσκεται στην επιφάνεια και να οπλίζει το όπλο του μόνο εκεί.
75.-Η διαδικασία επαναλαμβάνεται 4 φορές (4βολές).
76.-Κάθε παρέκκλιση από την διαδικασία επισύρει  ποινή  -150 βαθμών.
77.-Σε περίπτωση που η διαδικασία ολοκληρωθεί σε χρόνο έως και 2΄:30΄΄ ο αθλητής βαθμολογείται  εκτός του αθροίσματος των βολών και με επιπλέον bonus 600 βαθμών.
78.-Εάν η διαδικασία ολοκληρωθεί σε χρόνο πάνω από 2΄:30΄΄ αφαιρούνται από το bonus - 4  βαθμοί για κάθε επιπλέον δευτερόλεπτο, έως τα 5΄ λεπτά που το bonus μηδενίζεται.
79.-Μετά το τέλος του χρόνου των 5 λεπτών η διαδικασία εκτέλεσης βολών διακόπτεται και ο αγωνιζόμενος βαθμολογείται με το άθροισμα των βολών που έχει εκτελέσει.
80.-Σε περίπτωση μπλεξίματος του σχοινιού της βέργας με το πλαίσιο βολής, το στόχο ή τα σχοινιά που σηματοδοτούν την εκκίνηση κτλ, ο χρόνος συνεχίζει να μετρά.
81.-Ο χρόνος σταματά όταν: Μετά την τελευταία βολή ο αγωνιζόμενος, βγάλει την βέργα του από το στόχο και  εμφανίσει πάνω από την επιφάνεια την βέργα και τις αναπνευστικές του οδούς.
82.-Οι τιμές του χρόνου θα είναι ακέραιες στα δευτερόλεπτα. Τα δέκατα ή τα εκατοστά δεν θα λαμβάνονται υπ όψιν.
83.-Μετά την ολοκλήρωση των βολών ο στόχος κατατίθεται στο χώρο της γραμματείας από τον κριτή, γιά νά μετρηθεί η βαθμολογία.
84.-Ο κάθε στόχος εχει καταγραμμένα εκ των προτέρων τον αριθμό συμμετοχής και το όνομα του αγωνιζομένου.
85.-Ο αγωνιζόμενος, ο αρχηγός  του ή και οι δύο μαζί , πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκονται  στη  γραμματεία για να παρακολουθήσουν την βαθμολόγηση και να ελέγξουν την βαθμολογία του που θα αναγραφεί αναλυτικά στο στόχο του, έχοντας δικαίωμα να ζητήσουν να μετρηθεί ξανά κάποια βολή,
86.-Στον χώρο της γραμματείας κατά την μέτρηση των βολών δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άλλοι αθλητές η αρχηγοί εκτός αυτών που καταμετρώνται οι βολές τους.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
87.-Οι αγωνιζόμενοι θα πάρουν θέση να αγωνιστούν ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχής που τους έχει δοθεί με την κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής. Λίστα με τους αριθμούς και τα ονόματα(πίνακας συμμετοχής) θα υπάρχει στο χώρο του αγώνα (γραμματεία).
88.-Μόνο η επιτροπή αγωνα μετά από συνεννόηση και μόνο για λόγους ανωτέρας βίας, μπορεί να αλλάξει τη σειρά συμμετοχής.
89.-Αν ο αγωνιζόμενος δεν παρευρεθεί στο χώρο του αγώνα έτοιμος να αγωνιστεί όταν έρθει η σειρά του ακυρώνεται.
90.-Στην πισίνα επιτρέπεται να βρίσκονται:
α)  Ο αγωνιζόμενος που εκτελεί κανονικές βολές.
β)  Οι επόμενοι 5 αγωνιζόμενοι οι οποίοι εκτελούν δοκιμαστικές βολές (3 στον δοκιμαστικό στόχο και 2 στον παράλληλο), καθώς και οι επόμενοι 2 (6ος-7ος) για χαλάρωση μόνο χωρίς όπλο.
γ)  Οι κριτές που ελέγχουν την εγκυρότητα των βολών, οι κριτές που ρυθμίζουν τις αλλαγές των στόχων και οι δύτες ασφαλείας .
δ)   Δημοσιογράφοι που έχουν ειδικό σήμα και άδεια από τον Αλυτάρχη οι οποίοι υποχρεούνται να κινούνται σε οριοθετημένη  περιοχή,ώστε να μην ενοχλούνται οι αθλητές από τα φλας των μηχανών ή τα ωστικά κύματα που δημιουργούν τα πέδιλα τους.
91.-Ο αθλητής έχει δικαίωμα να ζητήσει πρίν την προσπάθεια να γίνει ειδική σύσταση στους δημοσιογράφους, αν νομίζει ότι ενοχλείται.
92.-Κάθε διαγωνιζόμενος δικαιούται  δοκιμαστικές βολές σε παράλληλο στόχο που βρίσκεται στην άλλη άκρη της πισίνας. Οταν κληθεί από τους κριτές, παίρνει θέση για τις κανονικές βολές.
93.-Η παρακολούθηση του αγώνα από όλους( αγωνιζόμενους και θεατές) θα γίνεται υποχρεωτικά εκτός του οριοθετημένου χώρου αγώνα για λόγους ασφάλειας και ηρεμίας των αγωνιζομένων που εκτελούν βολές. Σε διαφορετική περίπτωση η επιτροπή έχει δικαίωμα να επιβάλει ποινή - 150 βαθμών ή και να ακυρώσει τον αγωνιζόμενο που δεν συμμορφώνεται στις συστάσεις της.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ
Η βαθμολογία καταγράφεται ως εξής:
94.-Στο κέντρο του στόχου υπάρχει ένα μικρό λευκό σημάδι.
95.-Η κάθε απόλυτη βολή στο κέντρο του στόχου (απόλυτη βολή θεωρείται αυτή που το ίχνος της κρύβει το λευκό σημάδι του κέντρου) δίνει 600 βαθμούς.
96.-Όλες οι άλλες βολές ακόμα και αυτές που είναι στο μαύρο του κέντρου αλλά στο ίχνος τους δεν εμπεριέχεται το λευκό σημάδι, μετριούνται με τον παρακάτω τρόπο:
97.-Με ένα ηλεκτρονικό παχύμετρο μετριέται η απόσταση από το εξωτερικό μέρος του κύκλου του στόχου, έως το έσω μέρος της τρύπας που έχει δημιουργήσει η βέργα, (για την μέτρηση τοποθετείται ένα κομμάτι βέργας στην τρύπα της βολής και μια καρφίτσα στο εξωτερικό όριο του στόχου.Το παχύμετρο θα εφάπτεται στο εξωτερικό μέρος της καρφίτσας  από την μία και στο εσωτερικό, προς το κέντρο, μέρος του κομματιού της βέργας από την άλλη).
98.-Ότι δείξει το παχύμετρο σε χιλιοστά χ 10 είναι και οι βαθμοί που παίρνει η βολή στρογγυλοποιημένοι όπως κατωτέρω.                                                                           Σε ένδειξη 41,35 εως 41,44 mm οι βαθμοί θα είναι ( 41,4 χ 10 ) = 414.                      Σε ένδειξη 41,45 εως 41,54 mm οι βαθμοί θα είναι ( 41,5 χ 10 ) = 415
99.-Βολές που το ίχνος τους περιέχεται έστω και λίγο στη εξωτερική γραμμή του στόχου, μετριούνται από την γραμμή έως την μέσα πλευρά της βέργας, αφού το εξωτερικό της μέρος θα βρίσκεται εκτός στόχου.
100.-Πρέπει να γίνουν μόνο 4 βολές, υποχρεωτικά μία σε κάθε στόχο με τη σειρά που επιλέγει ο αθλητής.
101.-Σε στόχο που υπάρχουν  δύο βολές βαθμολογείται, η χειρότερη βολή.
102.-Η μεγαλύτερη βαθμολογία είναι η καλύτερη.
103.-Ισοβαθμία θεωρείται το ίσο άθροισμα βαθμών.
104.-Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην ατομική κατάταξη οι αγωνιζόμενοι καλούνται να επαναλάβουν την διαδικασία με τρεις στατικές βολές έκαστος όπου θα βαθμολογούνται μόνο οι βολές που έχουν εκτελεστεί  και ο χρόνος δεν βαθμολογείται.
105.-Αν η επανάληψη δεν δείξει νικητή, η διαδικασία επαναλαμβάνεται με μία βολή από τον καθένα μέχρι την ανάδειξή του.
106.-Επαναληπτικές βολές θα χρειαστεί να γίνουν μέχρι και την ανάδειξη του 3ου νικητή της σειράς κατάταξης.
107.-Για τις υπόλοιπες θέσεις, ανώτερη θεωρείται η βαθμολογία που προκύπτει από το μεγαλύτερο σύνολο βαθμών από βολές.
108.-Αν και από αυτό βγαίνει ισοβαθμία οι αγωνιζόμενοι θα αναγράφονται στην ίδια θέση αλφαβητικά.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ- ΠΟΙΝΕΣ
109.-Οποιαδήποτε αντιαθλητική συμπεριφορά ή προσβολή  του θεσμού  επισύρει αποκλεισμό ( ακύρωση ) του αθλητή από τον αγώνα και επιπλεον κυρώσεις όπως προβλέπονται από τον πειθαρχικό κανονισμό της ΕΟΥΔΑ.
110.-Όλοι οι κριτές θα φέρουν ειδικό σήμα κριτή με εμφανώς γραμμένο το όνομά τους.
111.-Ποινές -150 βαθμών  επιβάλλονται από τον αλυτάρχη αν μετά από διαπίστωση του ιδίου η μετα από εισήγηση των κριτών που παρακολουθούν την προσπάθεια του κάθε αγωνιζόμενου, εφόσον δεν τηρούνται οι κανονισμοί.
112.-Ο αλυτάρχης του αγώνα εκπροσωπεί την Ομοσπονδία και μπορεί να πάρει αποφάσεις σχετικά με τον κανονισμό, σε περίπτωση που κάποιο θέμα δεν διευκρινίζεται σαφώς. Οι αποφάσεις αυτές  έχουν ισχύ για όλους και ανακοινώνονται σε όλους.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
113.-Τυχόν ενστάσεις υποβάλλονται ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ με την καταβολή παραβόλου 100€, το οποίο εισπράττει ο διοργανωτής σύλλογος, για λογαριασμό της ΕΟΥΔΑ, εκδίδοντας το αντίστοιχο παραστατικό είσπραξης.
114.-Εφόσον ο ενιστάμενος σύλλογος δικαιωθεί, του επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό του παραβόλου ως αχρεωστήτως καταβληθέν, άλλως αυτό εκπίπτει υπέρ της ΕΟΥΔΑ.
115.-Για ότι αφορά την συμμετοχή των αθλητών στον αγώνα, η ένσταση υποβάλλεται προ της έναρξής του.
116.-Για ότι αφορά διαφωνία σχετικά με την καταμέτρηση των βολών,την βαθμολογία και την τέλεση του αγώνα έως και 15 λεπτα μετά τη λήξη του. 

117.-Όλες οι ενστάσεις που υποβάλλονται εμπρόθεσμα εκδικάζονται ΑΜΕΣΩΣ από την Επιτροπή Αγώνα.
118.-Ενστάσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα δεν εκδικάζονται και απορρίπτονται ως εκπρόθεσμες.
119.-Οι στόχοι όλων των αγωνιζομένων εκτίθενται σε κοινή θέα κατ ελάχιστον για 5΄ λεπτά μετά το τέλος του αγώνα και αναρτάται η προσωρινή βαθμολογία.
120.-Οι αγωνιζόμενοι  μπορούν να υποβάλουν ένσταση σε διάστημα 10΄ λεπτών από το πέρας του 5΄ λέπτου, μετα το πέρας του δεκαλέπτου τα αποτελέσματα είναι οριστικά και εκδίδονται.
121.-Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να υποβληθεί ένσταση.
122.-Κανένας αγωνιζόμενος δεν έχει το δικαίωμα να πάρει στόχους, χωρίς την άδεια της επιτροπής.
123.-Οι στόχοι μπορούν να δοθούν στους αγωνιζόμενους με έγκριση του αλυτάρχη μόνο μετά την οριστική κατάταξη του αγώνα.
124.-Η επιτροπή ενστάσεων είναι πενταμελής και αποτελείται από την επιτροπή αγώνα δλδ τον Αλυτάρχη τους  δυο βοηθούς του,έναν χρονομέτρη και έναν κριτή μετρήσεων.

 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΧΩΝ
125.-Ο στόχος είναι τυπωμένος σε αυτοκόλλητη λευκή σελίδα διαστάσεων Α3,δηλαδή ύψος 297 mm και πλάτος 420 mm.
126.-Το κέντρο της σελίδας, πρέπει να απέχει από τον πυθμένα 80 cm.
127.-Αποτελείται από 4 στόχους τοποθετημένους δύο στο πάνω μέρος και δύο στο κάτω μέρος.
128.-Οι στόχοι έχουν διάμετρο 120 χιλιοστά του μέτρου και αποτελούνται από ομόκεντρους κύκλους πάχους 10 χιλιοστών (μαύρο-άσπρο).
129.-Το κέντρο του στόχου είναι μαύρο και έχει διάμετρο 20 χιλιοστών.
130.-Τα κέντρα των στόχων απέχουν μεταξύ τους τα πάνω από τα κάτω 15cm και τα δεξιά από τα αριστερά 20cm.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΣΙΝΑΣ
131.-Η πισίνα πρέπει να έχει διαστάσεις τουλάχιστον 12,5Χ25μ,βάθος 1,80μ και θερμοκρασία τουλάχιστον 22 βαθμούς για Πανελλήνια πρωταθλήματα άλλως διαστάσεις τουλαχιστον 9Χ20 μέτρα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
132.-Να έχει ληφθεί μέριμνα και να έχει ειδοποιηθεί εγγράφως το πλησιέστερο Εφημερεύον νοσοκομείο.
133.-Να έχει ειδοποιηθεί με έγγραφο το ΕΚΑΒ και να υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά πρωτων βοηθειών.
134.-Η ασφάλεια του χώρου αγώνα πρέπει να περιλαμβάνει και άτομα ορισμένα ως παροχείς πρώτων βοηθειών .

ΤΙΤΛΟΙ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ

135.- Πανελλήνιο ρεκόρ καταχωρείται μόνον εάν πραγματοποιηθεί σε αγώνες που εποπτεύει Αλυτάρχης ορισμένος από την ΕΟΥΔΑ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ

136.- Πρωταθλητής Ελλάδος Αθλητής είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμολογίας  στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.


ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (ΟΜΑΔΙΚΟ)

137.- Πρωταθλητής Ελλάδος στο Ομαδικό είναι  ο σύλλογος του οποίου η ομάδα   έχει το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμολογίας στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

138.- Αν κάποιος σύλλογος συμμετάσχει με έναν (1) μόνο αθλητή τότε ο σύλλογος αυτός δεν συμμετέχει στην ομαδική κατάταξη, ο αθλητής του συμμετέχει μόνο στην ατομική κατάταξη.

139.- Αν κάποιος σύλλογος συμμετάσχει με μια (1) ομάδα των δύο (2) αθλητών και με έναν (1) ακόμα αθλητή, τότε στην ομαδική κατάταξη συμμετέχει μόνο η ομάδα των δύο αθλητών και σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα τους ενός (1) αθλητή του ο οποίος συμμετέχει μόνο στην ατομική κατάταξη.

140.-ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ στις 3 πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος στο ατομικό και στο συλλογικό, θα αντιμετωπιστεί με βράβευση και των δύο ισοβαθμούντων ατόμων ή συλλόγων ως πρωταθλητές ,δευτεραθλητές κτλ.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
141.-Για τους τρείς πρώτους νικητές στο ατομικό κύπελλα  >30cm σύνολο τρία (3)
142.-Για τους τρείς πρώτους νικητές στο ομαδικό κύπελλα  >30cm σύνολο εξι (6)
Αναμνηστικά διπλώματα
143.-Θα δοθούν σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες του αγώνα (αθλητές, αρχηγούς, κριτές, επόπτες, και Επιτροπή Αγώνα).

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

144.- Την Εθνική Ομάδα Ελλάδος αποτελούν έξι (6) αθλητές.

145.- Την Εθνική Ομάδα Ελλάδος στελεχώνουν οι αθλητές που κατέλαβαν τις θέσεις 1η έως και 6η στην συνολική ατομική κατάταξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

146.- Οι αθλητές που θα καταλάβουν στην συνολική ατομική κατάταξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος τις θέσεις 7η έως και 12η αποτελούν την Προ Εθνική Ομάδα Ελλάδος.

147.- Η συμμετοχή της χώρας μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αποφασίζεται από το Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ, σύμφωνα με το καταστατικό της.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ -  ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ

148.- Η τήρηση του παρόντος Κανονισμού στο σύνολο των άρθρων του, είναι υποχρεωτική για όλους τους αθλητές.

149.- Η μη τήρηση του παρόντος Κανονισμού κατά άρθρο ή/και στο σύνολο τους, επιφέρει την ακύρωση του αθλητή για την ατομική κατάταξη και κατ επέκταση και για την ομαδική κατάταξη (εφ’ όσον είναι μέλος της ομάδα του συλλόγου).

150.- Επίσης ακύρωση του αθλητή επιφέρουν:
1.- Η κάθε είδους μη κόσμια συμπεριφορά, αντίθετη με το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθε, με λόγο ή έργο
2.- Η χρήση απαγορευμένων ουσιών ή αλκοόλ κατά την διάρκεια του αγώνα.
3.- Η ρύπανση του χώρου αγώνα με κάθε είδους απορρίμματα (κυρίως πλαστικά) καθώς και η ρύπανση του περιβάλλοντος  με πλαστικά, χαρτιά, αποτσίγαρα, κ.λ.π.
5.- Η μη τήρηση των όρων της Προκήρυξης του αγώνα.
6.- Η κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά και η μη τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας και Συμπεριφοράς Θεσμικών παραγόντων και ειδικότερα το κεφάλαιο που αφορά τους αθλητές.
151.- Για τυχόν ασάφειες του παρόντος Κανονισμού μόνη αρμόδια είναι η ΕΟΥΔΑ την οποία κατά την διάρκεια του αγώνα εκπροσωπεί αυθεντικά μόνο ο Αλυτάρχης που έχει οριστεί από την Ομοσπονδία και ο οποίος αποφασίζει σχετικά χωρίς να χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αγώνα.

152.- Ο παρών Κανονισμός είναι εναρμονισμένος κατά το δυνατόν με τον αντίστοιχο Κανονισμό της CMAS(έκδοση 2000) και δύναται να τροποποιηθεί σύμφωνα με νεότερες αποφάσεις της CMAS ή/και της ΕΟΥΔΑ, σε καμία περίπτωση όμως κατά την διάρκεια της εκάστοτε αγωνιστικής περιόδου.

153.- Ο παρών Κανονισμός έχει εγκριθεί από  τον Τομέα  Αθλημάτων Άπνοιας
μετά από πρόταση της Επιτροπής Υποβρύχιας Σκοποβολής της ΕΟΥΔΑ,

154.- Ο παρών Κανονισμός  αποτελείται από εκατόν πενήντα τέσσερα (154) άρθρα, τα οποία έχουν εγκριθεί στο σύνολο τους, από το Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ και έχουν αποσταλεί στην ΓΓΑ σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΟΥΔΑ και τα σχετικά οριζόμενα στον Αθλητικό Νόμο 2725/99 και τις τροποποιήσεις του, ισχύει δε από 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 και εφεξής.