Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Υ/Β ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ 2010 5η αγωνιστική ΑΓΡΙΝΙΟ




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Υ/Β ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ 2010

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ & 3ος ΑΓΩΝΑΣ ΥΠΕΡΟΠΛΩΝ  Ν.Ο.ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ


ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΒΥΘΟΣ
Του Τάσου Κλειτσίκα Εκπαιδευτή ελεύθερης κατάδυσης FDI – ΕΟΥΔΑΑ – CMAS 2**


Ένα φανταστικό αγωνιστικό διήμερο απόλαυσαν όσοι συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο  9 & 10 Οκτώβρη στο κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου Αγρινίου. Τον 3ο αγώνα υπερόπλων και την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, που διοργάνωσε ο Ν.Ο.Τριχωνίδας, σηματοδότησαν το πάθος, ο έντονος συναγωνισμός και οι υψηλές βαθμολογίες…


3ος αγώνας υπερόπλων.
Ο Ν.Ο.Τριχωνίδας την τελευταία δεκαετία, έχοντας πρωτοστατήσει στην αναβάθμιση και εξέλιξη της υποβρύχιας σκοποβολής, καινοτομεί για ακόμη μία φορά βελτιώνοντας την διαδικασία μέτρησης των βολών και στους αγώνες των υπερόπλων. Για πρώτη φορά εισάγεται σε αυτή την κατηγορία, το καθιερωμένο και καταξιωμένο πλέον σύστημα μέτρησης  που ισχύει και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Με σχεδόν μηδενικά σφάλματα, προσεγγίζει το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας κάθε αθλητή με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Παράλληλα, οι πολλές ισοβαθμίες που προέκυπταν με τον προηγούμενο κανονισμό, έχουν εκμηδενιστεί κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο από την διαδικασία του αγώνα.

Το απόλυτο κέντρο δίνει τώρα 2000 βαθμούς, η διάτρηση των 50cm ανά βολή, 500 βαθμούς, διαμορφώνοντας την μέγιστη επίδοση που μπορεί να φέρει ο αθλητής, στους 10000 βαθμούς! Επιτακτική από όλους κρίθηκε η ανάγκη της συγκεκριμένης αναβάθμισης αφού στους τελευταίους αγώνες, η συχνότητα και η ευχέρεια που τα κέντρα διαδέχονταν το ένα το άλλο από την απόσταση των 6 μέτρων ήταν εξωπραγματική. Το επίπεδο των αθλητών σαφώς έχει ανεβεί κατακόρυφα!

Σάββατο μεσημέρι λοιπόν και 19 αθλητές έχουν ήδη λάβει τον αριθμό συμμετοχής τους από την γραμματεία. Εντός της πισίνας, έχουν τοποθετηθεί 2 δοκιμαστικοί στόχοι καθώς και ένας τρίτος για τις κύριες βολές. Συνεπώς, χρόνος προετοιμασίας υπάρχει αρκετός για όλους για να σετάρουν και να προετοιμάσουν τα «κανόνια» τους. Τον αγώνα ανοίγει ο Γιώργος Παπαδόπουλος και γράφει το πρώτο σκορ της ημέρας με 5357 βαθμούς. Ο Ανδρέας Κουφογιώργος, πρωτοεμφανιζόμενος στους αγώνες, μαζεύει 2869 βαθμούς, χωρίς όμως να προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία λόγω χρόνου. Ακολουθεί ο Γιώργος Γιαννάτος που δεν θα βρεθεί όμως σε καλή μέρα και θα συγκεντρώσει 6575 βαθμούς.

Ο Mr.Τόλης Μπέλλος πραγματοποιεί καλές βολές που του δίνουν 8588 βαθμούς, το ίδιο και ο γράφων με 8700 και Μπάμπης Πλαστουργός με 7865. Πρώτη φορά επίσης στα υπερόπλα και για τον Θεόδωρο Σωτηρίου που θα συγκεντρώσει 5757 βαθμούς, μένοντας όμως και αυτός από την πίεση του χρόνου, ύστερα από μπλέξιμο της πετονιάς του όπλου του. Με τον αριθμό συμμετοχής 11, συναντούμε τον Μιχάλη Τσιμπίδη από τον Αστακό, νικητή του προηγούμενου αγώνα εδώ στο Αγρίνιο το 2008. Ο Μιχάλης με πολύ καλές και σταθερές βολές αθροίζει 9017 βαθμούς και ηγείται προσωρινώς της βαθμολογίας. 

Στη συνέχεια, Γιάννης Στούπας με 8208, Νίκος Κουκούλας με 6937και Βούρτσης Αντώνης με 7094 βαθμούς. 15ος αγωνίζεται για πρώτη φορά σε αγώνα υπερόπλων ο Νίκος Αντώνογλου του Ν.Ο.Τριχωνίδας. Στην πρώτη του επαφή με ένα Riffe M4, ο Νίκος καταφέρνει 4 πολύ καλές βολές με όλη τη διάτρηση και μαζεύει 9056 βαθμούς, 39 δηλαδή περισσότερους από τον Τσιμπίδη που μεταφράζονται σε μόλις 4 χιλιοστά του μέτρου! Αυτό, για να κατανοήσετε πλέον, σε τι βαθμό παίζονται οι θέσεις σε μία τόσο απαιτητική και δύσκολη κατηγορία. Στα φόρτε του δεν βρέθηκε και ο Κώστας Παπακωσταντής του Ν.Ο.Σύρου, που συγκέντρωσε 8790 βαθμούς σήμερα, όπως επίσης και Στάθης Μπίνης του ΣΦΥΚ Αλιώτις με 8208. Πάσχος Σπύρος στη συνέχεια και Χρήστος Γιαννέλης, με 7334 και 7614 βαθμούς αντίστοιχα. 

Την τελευταία του λέξη δεν έχει πει ακόμα ο πολύ καλός συναθλητής μας του ΣΦΥΔΒ Ιάσων, Ηλίας Παρδάλης. Ο Ηλίας, με περισσή αυτοσυγκέντρωση και αποφασιστικότητα, εκτελεί εν ψυχρώ και τις 4 φορές το στόχο του, καταφέρνοντας 3 κέντρα και ένα τέλειο παράκεντρο που του δίνουν 9595 βαθμούς!!! Είναι η καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί ever, σε αγώνα σκοποβολής υπερόπλων! Απόλυτα δικαιολογημένοι οι πανηγυρισμοί του και δέχεται χαρούμενος τα χειροκροτήματα, τα συγχαρητήρια και τις χειραψίες όλων μας. Ηλία, ξανά ένα μεγάλο μπράβο για την φανταστική σου επίδοση. Άξιος! 


Πρωτελευταίος αγωνίζεται ο γνωστός σε όλους μας πολυνίκης, Ντίνος Σταμούλης του Ν.Ο.Τριχωνίδας. Όπως αντιλαμβάνεστε, το να αγωνίζεσαι μετά από την επίτευξη μιας τόσο μεγάλης επίδοσης, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, ο Ντίνος λειτούργησε άψογα, με έναν τρόπο που μόνο οι πολύ καταξιωμένοι και ικανοί αθλητές γνωρίζουν. Προσηλωμένος απόλυτα στον αγώνα του και με πολύ εμπιστοσύνη στο χέρι του και στο όπλο του, ρίχνει εξαιρετικά καλά, 2 κέντρα, 1 παράκεντρο, αλλά μία «κακή» βολή (ο Θεός να την κάνει κακή) στο δεύτερο παράκεντρο, του δίνουν 9192 βαθμούς και την 2η καλύτερη θέση στο βάθρο! Όπως και ο ίδιος δήλωσε αργότερα, ο Ηλίας ήταν άξιος νικητής και δεν θα έχανε με τίποτα σήμερα. Ο αγώνας θα κλείσει με την πρώτη συμμετοχή του στους αγώνες σκοποβολής, Σωκράτη Ντζάλα, ενός πολύ ικανού Αγρινιώτη ψαροκυνηγού. Με επίδοση στους 7314 βαθμούς, άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον… Στις τρείς πρώτες θέσεις του ατομικού βρέθηκαν τελικά οι : Παρδάλης με 9595 βαθμούς, Σταμούλης με 9192 και Αντώνογλου με 9056 βαθμούς αντίστοιχα.

Στην ομαδική βαθμολογία, την 1η θέση κατέλαβαν οι Παρδάλης-Παπακωσταντής με 18385 βαθμούς, την 2η οι Σταμούλης-Κλειτσίκας με 17892 και την 3η οι Αντώνογλου-Πάσχος με 16390 βαθμούς.Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι αισθητή ήταν η απουσία του φίλου και συναθλητή μας, Γιώργου Δούναβη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ευτυχώς όμως, αύριο θα τον έχουμε κοντά μας για την καυτή 5η και πρωτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.


5η αγωνιστική Πανελληνίου πρωταθλήματος.
Κυριακάτικο πρωινό στην πόλη του Αγρινίου και το κλειστό κολυμβητήριο που φιλοξενεί αυτό το μεγάλο γεγονός, έχει ήδη γεμίσει με αθλητές, συνοδούς αλλά και αρκετούς θεατές, γνώστες και μη, του συγκεκριμένου αθλήματος. Ο θεσμός του πρωταθλήματος αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν η τονωτική ένεση που χρειαζόταν το σπορ. Οι αθλητές αμέσως το αγκάλιασαν και εναρμονίστηκαν στη νέα τάξη πραγμάτων που ήταν απλώς θέμα χρόνου να εφαρμοστεί. Ο ενιαίος κανονισμός αλλά και οι προδιαγραφές πιστοποίησης κάθε πρωταθληματικού αγώνα, αποτελούν το ίδιο γνώριμο περιβάλλον για όλους τους αθλητές οπουδήποτε κι αν διαγωνίζονται. Άμεση συνέπεια, η επίτευξη μεγάλων επιδόσεων, η παγίωση της ασφάλειας αλλά και πολλές συμμετοχές με υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, κύριο χαρακτηριστικό των «αγωνιστικών» ημερών που διανύουμε.

Με το καλοσώρισμα από τον αλυτάρχη, κο Λεωνίδα Σταρακά, και μετά την σύντομη αλλά ουσιαστική ενημέρωση προς τους αθλητές, η γραμματεία ανακοινώνει την έναρξη του πολυπόθητου αγώνα. Όλοι επιθυμούν τη μέγιστη δυνατή συγκομιδή βαθμών που θα τους φέρει όσο γίνεται ψηλότερα στην κατάταξη του πρωταθλήματος. Τη διαδικασία ξεκινά ο Νίκος Αντώνογλου με 2296 βαθμούς. Ο γράφων θα περιοριστεί στους 2185, στη χειρότερη φετεινή του εμφάνιση. Ακολουθούν, Σπύρος Πάσχος με 2485, Σωτήρης Πάσχος με 1117 και Δούναβης Γιώργος με 2418 βαθμούς. Ο γιατρός του αγώνα, Αλέξανδρος Παπασωτηρόπουλος, στην πρώτη του αγωνιστική εμπειρία και με τιμητική συμμετοχή, μαζεύει τους πρώτους του 860 βαθμούς.

Έβδομος διαγωνίζεται ο Τόλης Μπέλλος και γίνεται ο πρώτος σήμερα που ξεπερνά τους 2500 βαθμούς, φέρνοντας με καλή εμφάνιση 2528. Πρώτη εμφάνιση και για το Νίκο Σαλαούνη που τα πήγε αρκετά καλά αφού συγκέντρωσε 2038 βαθμούς. Πρεμιέρα στο πρωτάθλημα έκανε και ο Ανδρέας Κουφογιώργος με 1652 βαθμούς. Ο Αντώνης Βούρτσης φαίνεται πως ξαναγύρισε φλερτάροντας το βάθρο, με πολύ καλή επίδοση στους 2598 βαθμούς. Ένας ακόμη rookie, ο Παντελής Μέντζος, μαζεύοντας 2324 βαθμούς σε 2:37’’πραγματοποίησε πολύ αξιόλογη εμφάνιση. 

Ο Κώστας Παπακωσταντής σημειώνοντας το γρηγορότερο χρόνο της ημέρας και με εύστοχες βολές, μαζεύει 2548 βαθμούς και πολλούς πόντους στην ψυχολογία του για τη συνέχεια. Σε άσχημη μέρα βρέθηκε  ο Στάθης Μπίνης, αφού συγκέντρωσε μόλις 2112 βαθμούς, το ίδιο Πλαστουργός και Γιαννέλης του Γλαύκου με 1328 και 1157 βαθμούς αντίστοιχα. Οι Τσιμπίδης Μιχάλης και Γιαννάτος Γιώργος τα πήγαν αρκετά καλά συγκεντρώνοντας 2418 και 2488 πολύτιμους βαθμούς. Πρώτη εμφάνιση και του Χρήστου Λαχανά που σημείωσε 1896 βαθμούς αλλά το ευχαριστήθηκε πολύ. Το ίδιο επίσης και ο Τηλέμαχος Πολύζος με 1583 αλλά και ο μικρότερος της παρέας, Χρήστος Γκούρας με 1896.
Στην 27η σειρά συναντάμε το μεγάλο χθεσινό νικητή των υπερόπλων, Ηλία Παρδάλη. Συνεχίζοντας το αγωνιστικό του κρεσέντο, συγκεντρώνει με άψογο στυλ 2661 βαθμούς και ανεβαίνει προσωρινά 1ος στην κατάταξη. Δύο αθλητές μένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν είναι άλλοι από τους Ντίνο Σταμούλη και Γιάννη Στούπα. Γνώριμο πια το σκηνικό. Η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινα αφού οι δύο τους είναι οι πιθανότεροι διεκδικητές για τον τίτλο του πρωταθλητή. Πάνω απ’όλα, πολύ καλοί φίλοι, εντός της πισίνας όμως παραμένουν μονομάχοι. Χωρίς τη σημαία της βίας αλλά με έντονο το αγωνιστικό αίσθημα και την προσδοκία της νίκης. Σιγή ιχθύος επικρατεί στο κολυμβητήριο, ασυναίσθητα όλοι κρατούν την ανάσα τους. 
Ο Ντίνος, με την τελευταία του βολή να μην είναι αυτή που θα ήθελε, σε χρόνο 2:44’’συγκέντρωσε μόλις(!) 2546 βαθμούς και είναι ήδη 4ος. Όλα πια εξαρτώνται από τις βολές του Γιάννη. Με τρία κέντρα, τα δύο καθαρά 600άρια και ένα παράκεντρο σε 2:45’’ τελειώνει τον αγώνα  με 2751 βαθμούς παίρνοντας άξια, κυριολεκτικά στο νήμα, την 1η θέση του βάθρου. Επευφημίες και χειροκροτήματα διαδέχονται την προσπάθειά του και σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τη λήξη ενός συναρπαστικού, κατά γενική ομολογία, αγώνα.

Στο ατομικό, νικητές αναδείχτηκαν οι: 1ος Στούπας Γιάννης με 2751, 2ος Παρδάλης Ηλίας με 2661 και 3ος Βούρτσης Αντώνης με 2598 βαθμούς αντίστοιχα. Στο ομαδικό, νικητές αναδείχτηκαν, οι Μπέλλος Τόλης και Πάσχος Σπύρος του Ν.Ο.Τριχωνίδας με 5013 βαθμούς, 2οι οι Παπακωσταντής Κώστας και Δούναβης Γιώργος του Ν.Ο.Σύρου με 4966 βαθμούς και 3οι οι Βούρτσης Αντώνης και Αθανασόπουλος Κώστας του ΣΦΥΚ Αλιώτις με 4963 βαθμούς. Στη βαθμολογία συλλόγων για το συγκεκριμένο αγώνα,  1ος αναδείχτηκε ο  Ν.Ο.Σύρου με 7384 βαθμούς, 2ος ο Ν.Ο.Τριχωνίδας με 7216 και 3ος ο ΣΦΥΚ Αλιώτις με 7075 βαθμούς.


Τελετή απονομής
Ως είθισται, η τελετή απονομής αποτελεί το επισφράγισμα κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Είναι ίσως η πιο ευχάριστη στιγμή, όχι μόνο για τους νικητές αλλά για όλους τους συμμετέχοντες. Είναι η επιβράβευση των κόπων μας, η χαρά της συμμετοχής και της προσπάθειας μας, η τελευταία πινελιά. Διότι, δεν ανταγωνιζόμαστε τελικά τους αντιπάλους μας αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό. Μόνοι μας γνωρίζουμε πότε είμαστε νικητές και πότε όχι, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Σε αυτό το μήκος κύματος, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μόνο άνθρωποι με το ίδιο όραμα και την ίδια θέληση για τον κοινό σκοπό.

Ο πρόεδρος του Ν.Ο.Τριχωνίδας, κος Θεοφάνης Γκρέκας, στον σύντομο χαιρετισμό του προς όλους τους παρευρισκόμενους, τόνισε την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του θεσμού του πρωταθλήματος και δήλωσε πως ο Ν.Ο.Τ θα βρίσκεται θα είναι πάντα σύμμαχος με όλους τους συνδιοργανωτές για την περαιτέρω προβολή και ανάπτυξη του αθλήματος.

Δέκα οχτώ πολύτιμα κύπελλα στόλισαν τα χέρια των νικητών όλων των κατηγοριών σε μία πολύ όμορφη και χαρούμενη τελετή στον χώρο εντός του κολυμβητηρίου. Οι καθιερωμένες πόζες αλλά και τα πειράγματα δεν είχαν τελειωμό ακόμα και κατά την διάρκεια του γεύματος που ευγενικά παρέθεσε ο διοργανωτής όμιλος. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των πλούσιων δώρων στους τυχερούς κατόχους τους που γενναιόδωρα πρόσφεραν οι πάρα πολλοί χορηγοί που στηρίζουν πάντα τους αγώνες. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία μία τόσο απαιτητική διοργάνωση. 
        
Ραντεβού λοιπόν στην Ερμούπολη της Σύρου, στις 4&5 Δεκέμβρη  για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς και την ανάδειξη του τίτλου του πρωταθλητή σε μία φαντασμαγορική τελετή λήξης! Να είστε όλοι εκεί.














Παραλειπόμενα
  • Την υπέροχη κουζίνα με τα εκλεκτά εδέσματα στο «Πιθάρι», απόλαυσαν οι περισσότεροι αθλητές που βρέθηκαν εκεί το Σαββατόβραδο. Μεγάλη έκπληξη για τον γράφοντα, αποτέλεσε η παρουσία της τούρτας, δώρο των συναθλητών του, για τα γενέθλιά του! Σας ευχαριστώ πολύ, όλους.
  • Πολλά κομπιουτεράκια βγήκαν με τη λήξη του αγώνα, τόσα όσα και τα σενάρια για την τελική κατάταξη του πρωταθλήματος. Στη Σύρο, θα μείνουμε σίγουρα από…μπαταρίες!
  • Η πολυπόθητη απονομή των πρωταθλητών, θα γίνει τελικά στη Σύρο, σε ξεχωριστή εκδήλωση που θα προετοιμάσουν οι άνθρωποι του τοπικού ναυτικού ομίλου με πολύ μεράκι, Special δείπνο και πολύ αλκοόλ. Να δούμε πως θα ρίξουμε την επομένη στον αγώνα των υπερόπλων.

  • ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2010