Δευτέρα 12 Μαΐου 2014




Ο σύλλογος Γλαύκος μετά από ανάθεση της ΕΟΥΔΑ διοργάνωσε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα υποβρύχιας σκοποβολής του έτους 2014, το οποίο διεξήχθη στις 11 Μαΐου 2014, στο δημοτικό κολυμβητήριο του δήμου Φυλής, όπου λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια οι αγώνες του Γλαύκου.

Οι συμμετοχές και το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή ήταν υψηλές φτάνοντας τους 43 αθλητές από 12 ομίλους. Την ημέρα πριν τον αγώνα υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις λόγω έκτακτων περιστατικών και τελικά 29 άτομα (από 10 ομίλους) έδωσαν το παρόν στη διοργάνωση.




ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΒΥΘΟΣ
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ 
Από τις αρχές του 2011 που η υποβρύχια σκοποβολή εντάxθηκε στην ΕΟΥΔΑ ο στόχος ήταν ξεκάθαρος.
Να γίνει η σκοποβολή επίσημο άθλημα της Ομοσπονδίας με διοργανώσεις Πανελληνίων Πρωταθλημάτων και να σχηματισθεί Εθνική ομάδα Υ/Β σκοποβολής που θα μας αντιπροσωπεύσει στο Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν τρία χρόνια προσπαθειών και επικοινωνιών με συλλόγους, αθλητές, ευρωπαίους αθλητές, την CMAS και ταξίδια στο εξωτερικό για ανταλλαγή απόψεων, παρακολούθηση αγώνων και συνεδριάσεις της επιτροπής υποβρύχιας σκοποβολής της CMAS.
Στην Ελλάδα έως και πριν τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Υ/Β σκοποβολής 2014 είχαμε έναν κανονισμό που συνδύαζε πορεία με βολές και ο οποίος με μικρές αλλαγές είχε παραμείνει σχεδόν ίδιος για πολλά χρόνια.
Το κυριότερο πρόβλημα όμως  ήταν ότι ο κανονισμός αυτός δεν είχε πολλά κοινά σημεία με τον Ευρωπαϊκό της CMAS και έτσι δημιουργούνταν προβλήματα κοινής διαδικασίας και αντιστοιχίας αγώνων, Πρωταθλημάτων, Εθνικών ομάδων κλπ.
Η σημαντικότερη διαφορά ήταν ότι ο Ελληνικός κανονισμός επέτρεπε όλων των ειδών τις μετατροπές και διαφοροποιήσεις στα όπλα, όπως πτερύγια, απεριόριστο βάρος όπλου, απεριόριστες διαστάσεις, προσαρμογές στις λαβές, τις βέργες, στα σκοπευτικά και διάφορες άλλες λεπτομέρειες που έφτασαν τον ανταγωνισμό σε πολύ υψηλό επίπεδο αλλά περιόρισαν τις συμμετοχές σε 10-15 το πολύ άτομα που είχαν τη δυνατότητα εφαρμογής εκτεταμένων τροποποιήσεων στα όπλα. Αυτή η κατάσταση αποθάρρυνε την συμμετοχή νέων στο αγώνισμα γιατί δεν είχαν καμία τύχη στον συναγωνισμό συμμετέχοντας με το κανονικό τους όπλο.
Το ίδιο πρόβλημα είχε συμβεί και στην Γαλλία και στην Ιταλία όπου είχε καταλήξει το πρωτάθλημα να γίνεται μεταξύ 10-15 ατόμων με όπλα φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο που θύμιζαν ελάχιστα το ψαροτούφεκο που έχουμε όλοι κατά νου.
Οι αγώνες κατέπεσαν σε ελάχιστες συμμετοχές (12 για την Γαλλία και 10 για την Ιταλία!) λογω του ότι δεν έπεφταν νέοι αθλητές γιατί δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις περίπλοκες και ακριβές ιδιοκατασκευές και οι αγώνες είχαν καταντήσει σε χόμπι ελάχιστων χορηγούμενων η κατασκευαστών με δυνατότητες περίπλοκων η/και βαριών κατασκευών με συστήματα ευστάθειας και σκόπευσης που ξέφευγαν τελείως.



Έτσι δημιουργήθηκαν από την επιτροπή υποβρύχιας σκοποβολής της
CMAS νέοι κανονισμοί για τρία νέα  αθλήματα.  Ακρίβεια,Biathlon, Σκυταλοδρομία  με όπλα παραγωγής αεροβόλα η λαστιχοβόλα που υπάρχουν στην αγορά, χωρίς μετατροπές για να υπάρχει συναγωνισμός με ισους όρους και να ανοίξουν οι πόρτες σε νέους αθλητές.   Τώρα ο κάθε νέος αθλητής μπορεί να επιλέξει ένα όπλο παραγωγής  και να έλθει ξέροντας ότι ο κάθε αθλητής θα έχει τις ίδιες δυνατότητες όσον αφορά τα όπλα και στους αγώνες θα κρίνεται η ικανότητα του αθλητή στην σκόπευση και όχι στην μετατροπή.
Οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν μόνο ψαροτούφεκα μαζικής παραγωγής χωρίς μετατροπές παρά μόνο επιτρέπουν αλλαγή σε λάστιχα, βέργα, καμπάνα. Επίσης το βάρος του όπλου δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5kg και οι διαστάσεις του εκτός λαβής να μην υπερβαίνουν τα 8cm x 5cm. Τα ξύλινα ψαροτούφεκα δεν επιτρέπονται. Η Ελλάδα και η ΕΟΥΔΑ συμμετέχει από πέρυσι στην διεθνή επιτροπή σκοποβολής της CMAS και πλέον εφαρμόζονται οι κανονισμοί της CMAS.
Με τους νέους κανονισμούς ξανάηρθαν καινούργιοι αθλητές στην σκοποβολή. 
Στο εξωτερικό οι συμμετοχές στην Γαλλία έφτασαν στους 180 και στην Ιταλία τους 150. Εδώ  φτάσαμε τους 29 αθλητές σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που σε σχέση με τον πληθυσμό της Γαλλίας και Ιταλίας είναι αναλογικά περισσότεροι και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν ακόμη περισσότεροι στο επόμενο Πανελλήνιο.

Το 2012 τον Νοέμβριο, πήγα στη Γαλλία όπου συμμετείχα και αγωνίστηκα σε μία Πανευρωπαϊκή open διοργάνωση όπου εφαρμόστηκαν οι νέοι κανονισμοί με συμμετοχή Εθνικών ομάδων Γαλλίας και Ιταλίας. Επιστρέφοντας προωθήθηκε η μετάφραση των κανονισμών και πάρθηκε η απόφαση να προσαρμοστούμε πλήρως με τους κανονισμούς της CMAS σε βάθος 2 ετών. Αυτή η μεταβατική περίοδος δεν επέτρεψε τη διοργάνωση Πανελληνίου το 2013, αλλά έθεσε τις βάσεις για να αποκτήσει το άθλημα της σκοποβολής Ευρωπαϊκή νοοτροπία και να φέρει καινούριο κόσμο στους αγώνες.
Το Νοέμβριο του 2013 μετά από πολλές δυσκολίες οργανώθηκε από την ΕΟΥΔΑ η αποστολή Εθνικής ομάδας με αθλητές τους Σταμούλη, Βούρτση, Παρδάλη και τον γράφοντα ως αρχηγό στη Brescia της Ιταλίας για συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα open.
Εκεί η ανταλλαγή απόψεων και η επαφή με αθλητές δυνατούς από Γαλλία, Ιταλία, Ουκρανία, Ρωσία και Ελλάδα αποκάλυψε τις δυσκολίες του παιχνιδιού σε όλη την αποστολή. Ωστόσο, τώρα υπήρχε ο πυρήνας που είχε τη γνώση των κανονισμών και θα την μετέφερε στους συλλόγους τους και στους συναθλητές του.


 

Τα αγωνίσματα
Τα αγωνίσματα της σκοποβολής στο νέο κανονισμό της CMAS είναι τρία αυτοτελή και αυτόνομα αγωνίσματα, 2 ατομικά και 1 ομαδικό με ξεχωριστή κατάταξη.

1      Ακρίβεια (Precision)
2      Δίαθλον (Biathlon)
3      Σκυταλοδρομία (Relay)

Θα περιγράψω εν συντομία τα αγωνίσματα.
Η ακρίβεια είναι στην ουσία στατική σκοποβολή, όπου ο αθλητής εκτελεί 5 βολές σε 5 στόχους σε χρόνο 5 λεπτών και επανεκτελεί άλλες 5 βολές σε 5 λεπτά όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των αθλητών. Το σύνολο της βαθμολογίας των 10 βολών αφαιρουμένων των ποινών καθορίζει την κατάταξη.

Το Δίαθλο είναι το πιο δύσκολο και απαιτητικό αγώνισμα της σκοποβολής γιατί απαιτεί μέγιστη ταχύτητα και ακρίβεια σε άπνοια προσομοιάζοντας δύσκολες βολές στο υποβρύχιο ψάρεμα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Έτσι ο αθλητής είναι σε κατάσταση έντασης και υπερκαπνίας δυσκολεύοντας απίστευτα την ολοκλήρωση των 5 βολών στον στόχο.
Οι αθλητές ξεκινάνε με αντίστροφη μέτρηση του χρονομέτρη παράλληλα στις διαδρομές, και αφού κολυμπήσουν υποβρυχίως σε άπνοια δέκα μέτρα πιάνονται από το έρμα και εκτελούν βολή.Αμέσως εκτελούν μεταβολή και διανύουν τα 10 μέτρα της επιστροφής στη γραμμή εκκίνησης σε άπνοια. Αν ο αθλητής βγει επιφάνεια πριν την γραμμή εκκίνησης  ακυρώνεται. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 5 φορές. Οι βολές μετράνε ως έγκυρες εάν είναι στο στόχο και ο έχων 5 έγκυρες βολές με τον ταχύτερο χρόνο είναι πρώτος, ακολούθως 5 βολές και δεύτερος χρόνος. Εάν έχει 4 βολές έγκυρες ακολουθεί στην κατάταξη 3 κ.ο.κ. Αν ο χρόνος του αθλητή υπερβεί τα 150sec (2.30) του αφαιρείται 1 στόχος, αν υπερβεί τα 195sec (3.15) του αφαιρούνται 2 στόχοι. Έτσι γίνεται ένας πολύ ωραίος και έντονος αγώνας με τους αθλητές να ξεκινάνε ταυτόχρονα και να προσπαθούν για τις καλύτερες βολές στον καλύτερο χρόνο.

Η σκυταλοδρομία, όπως λέει και το όνομά της, είναι ομαδικό αγώνισμα όπου συμμετέχουν 3 αθλητές από τον ίδιο όμιλο ή αν δεν υπάρχουν 3 μπορούν να συμμετέχουν 2.
Το πλαίσιο του στόχου έχει τυπωμένους 9 μικρότερους στόχους. Με την εκκίνηση ξεκινάει υποβρυχίως σε άπνοια ο Ν1 της ομάδος, διανύει την υποβρύχια πορεία των 10 μέτρων, πιάνει το έρμα, εκτελεί βολή και επιστρέφει υποβρυχίως σε άπνοια στην γραμμή εκκίνησης. Εκεί δίνει το χέρι (σκυτάλη) στον αθλητή Ν2 ο οποίος ξεκινάει την υποβρύχια πορεία του, εκτελεί βολή, επιστρέφει στην εκκίνηση υποβρυχίως, δίνει το χέρι στον αθλητή Ν3 και αυτό επαναλαμβάνεται μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι 9 βολές στον στόχο. Ένα σύστημα bonus χρόνου και βαθμολογίας στόχων καθορίζει την κατάταξη των ομάδων.
Έχοντας λοιπόν 2 ατομικά αγωνίσματα και 1 ομαδικό δημιουργείται μία ατμόσφαιρα αγώνα όπου όλοι έχουν να προετοιμάζονται, να συμμετέχουν και να προσπαθούν να κερδίσουν στην πραγματικότητα τον εαυτό του ο καθένας. Άλλωστε αυτή είναι και η ουσία του αθλητισμού, να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος με στόχο την ευγενή άμιλλα παρά τον ανταγωνισμό.


Ο ΑΓΩΝΑΣ
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2014 οργανώθηκε και διεξήχθη από τον Γλαύκο στο Δημοτικό κολυμβητήριο του Δήμου Φυλής. Ο Κώστας  Μαδούρος ήταν η ψυχή της διοργάνωσης και με τα υπόλοιπα μέλη του Γλαύκου έφεραν σε πέρας την διοργάνωση η οποία έγινε για πρώτη φορά με αυτούς τους κανονισμούς και στόχους και είχε αυξημένες απαιτήσεις. Αλυτάρχης του αγώνα ήταν ο κ. Αριστείδης Πρωτοψάλτης, μέλος του ΔΣ της ΕΟΥΔΑ και μέλος της επιτροπής Υ/Β σκοποβολής της CMAS.

Οι συμμετοχές των αθλητών επιβεβαίωσαν την προσπάθεια και την αλλαγή των κανονισμών φθάνοντας τους 29 και τους 10 ομίλους ενώ οι αρχικές δηλώσεις ήταν 43 αθλητές και 13 όμιλοι αλλά η κρίση απέτρεψε αρκετούς αθλητές από μακριά να αποτολμήσουν το ταξίδι.

Η διαδικασία ξεκινάει με έλεγχο των δελτίων των αθλητών από τον αλυταρχη και ακολούθως τεχνικός έλεγχος των όπλων των αθλητών για την κανονικότητα σύμφωνα με τους κανονισμούς, από την επιτροπή αγώνα η οποία στην σύνθεση της είχε τρεις αρχηγούς ομάδων που ψηφίστηκαν από την συνέλευση αρχηγών ομάδων
Διάφορα θέματα που προκύπτουν στον τεχνικό έλεγχο λύνονται με την παρουσία όλων των αρχηγών των ομάδων και σε ορισμένες περιπτώσεις διαφωνίες λύθηκαν με ψηφοφορία όλων των αρχηγών ώστε να είναι  η απόφαση αντικειμενική και να γνωρίζουν όλοι τα θέματα που πιθανόν να προκύψουν. Την ολη διαδικασία παρακολούθησαν από κοντά ο Πρόεδρος της ΕΟΥΔΑ κος Ευάγγελος Ρακαντάς και ο αντιπρόεδρος κος Αναγνώστου Κώστας οι οποίοι παρέμειναν όλη την ημέρα στον αγώνα κάνοντας τις απονομές, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους και τιμώντας τη διοργάνωση με την παρουσία τους.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο αγώνας ξεκινάει με την ακρίβεια και η πρώτη σειρά των αθλητών(Ευαγγέλου,Γιαννατος,Κοντοπουλος,Γεωργατος) μπαινει για δοκιμαστικές στις 12.15.
Οι 29 αθλητές ολοκληρώνουν  όλοι τις προσπάθειές τους στις 5 βολές και αρχίζει η δεύτερη προσπάθεια στις 14.30.  Η  διαδικασία προχωράει κανονικά αλλά οι πολλές συμμετοχές απαιτούν πολύ χρόνο. Βγαίνοντας από το νερό όλοι οι αθλητές έχουν να διηγηθούν και από μία ιστορία για το κέντρο που χάθηκε από μια μικρή λεπτομέρεια. Ωστόσο, η καταγραφή είναι αμείλικτη και αντικειμενική αναδεικνύοντας πρώτο στη βαθμολογία και πρωταθλητή στην ακρίβεια τον Μιχάλη Τσιμπίδη με  3285 βαθμούς 2ο τον Νίκο Σαραντινό με 3175 βαθμούς  και 3ο τον   νεοεμφανιζόμενο  Γιάννη Ξανθάκη με   3160 βαθμούς ακολουθούν οι Ζωνομέσης Βασίλης, Καμαριανάκης Γιάννης και Παρασκευόπουλος Κώστας που συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα.

Μεγάλοι απόντες ο Πρωταθλητής του 2012 ο Ντίνος Σταμούλης και ο Τάσος Κλειτσίκας από τον ΝΟ Τριχωνίδας που δεν κατάφεραν να έρθουν λόγω υποχρεώσεων.

Εν συνεχεία αρχίζει το Δίαθλο το οποίο έχει εξιτάρει τους αθλητές λόγω της δυσκολίας του και της προσπάθειας που απαιτείται σε όλα τα επίπεδα.
Είναι αρκετά δύσκολο να πετυχαίνεις τον στόχο φορτισμένος με ένταση, αυξημένους παλμούς, αυξημένο διοξείδιο.Λόγω της ταχύτητας πολλοί αθλητές δεν σταματούν έγκαιρα και το όπλο τους περνάει μέσα από την γραμμή βολής των 3 μέτρων: οι ποινές πέφτουν βροχή. Η πισίνα ανακατεύεται από τη δύναμη των αθλητών και ο χρόνος περνάει γρήγορα ολοκληρώνοντας το αγώνισμα μέσα σε μισή ώρα.
Τα αποτελέσματα αναμένονται με αγωνία και καθώς πολλοί αθλητές δεν ξέρουν τις βολές τους και η αγωνία είναι στο κατακόρυφο.

Νικητής και Πρωταθλητής Ελλάδος αναδεικνύεται με χρόνο 2.58 και 3 έγκυρους στόχους(του αφαιρέθηκε ένας λογω χρόνου) ο Νίκος Σαραντινός μέλος της   Εθνικής   ομάδας Υ/Ψ.
2ος ο πολύπειρος και πολυνίκης Αντώνης Βούρτσης με χρόνο 3.04 και 3 στόχους και 3ος ο Βασίλης Καλογερόπουλος με 3.22 και 3 στόχους. Ακολουθούν οι Μαδούρος Κώστας, Δημάκος Παναγιώτης και Παρδάλης Ηλίας

Τελευταίο αγώνισμα η σκυταλοδρομία, στο οποίο συμμετείχαν 9 όμιλοι.

Η ίδια ένταση ακολουθεί και η αδρεναλίνη στο κατακόρυφο. Το θέαμα με τους τρεις αθλητές ανά διαδρομή και την εναλλαγή είναι φοβερό και το αγώνισμα τελειώνει σε μισή ώρα αναδεικνύοντας πρώτο όμιλο τον Γλαύκο με τους Μπάμπη Πλαστουργό, Βασίλη Φούτζουλα και Παναγιώτη Μητσόπουλο οι οποίοι ήταν οι μόνοι που κατάφεραν 9 έγκυρες βολές που τους χάρισαν πολύτιμους πόντους και στο τέλος συγκέντρωσαν 2915 βαθμούς στο φοβερό χρόνο των 3.36 λεπτων με σύνολο 2915 βαθμούς.
Δεύτερος όμιλο η Σύρος με τους με τους Γιώργο Δούναβη, Γιάννη Ξανθάκη και Κατερίνα Τοπούζογλου με 2660 βαθμούς.
 Τρίτος ο ΝΟ Βούλας με τους Μπέλλο Απόστολο, Βασίλη Ζωνομέση και Γιάννη Καμαριανάκη να ξαναβρίσκονται σαν συναθλητές μετά από πολλά χρόνια με 2440 βαθμούς.Το χαρήκαμε είναι η αλήθεια και περιμένουμε τον επόμενο αγώνα με έντονο ενδιαφέρον.  

     Το άθλημα της υποβρύχιας σκοποβολής με τους καινούργιους κανονισμούς και τα νέα αγωνίσματα έγινε κατά κοινή ομολογία πολύ πιο συναρπαστικό και το ενδιαφέρον όλων έμεινε αμείωτο μέχρι την τελευταία στιγμή.


Από τα αποτελέσματα του Πρωταθλήματος θα αναδειχθεί η Εθνική ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο προσεχές πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο από την CMAS Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ιταλία τον προσεχή Νοέμβριο.



Ο "Γλαύκος" θα ήθελε να ευχαριστήσει :
  • τον πρόεδρο της ΕΟΥΔΑ Ευάγγελο Ρακαντά και τον Αντιπρόεδρο Κών/νο Αναγνώστου που παρευρέθησαν στη διοργάνωση και στήριξαν την προσπάθεια του συλλόγου, αλλά και του αθλήματος.
  • τον αντιπρόεδρο πολιτιστικών και αθλητισμού του δήμου Φυλής κ. Κων/νο Σκαματζούρα.
  • τη διοίκηση του κολυμβητηρίου
  • τον Κώστα Μαδούρο για την ανάληψη και πραγματοποίηση της διοργάνωσης
  • τον Αλυτάρχη του αγώνα Άρη Πρωτοψάλτη
  • τον Απόστολο Μπέλλο για τη βοήθεια στο σύνολο της διοργάνωσης
  • το Γιώργο Θεοχάρη και το κατάστημα Donutsmania για τις γλυκές και αλμυρές προσφορές
  • το ΝΟΚ Αλιώτις για την παραχώρηση των υποβρύχιων καμερών, βάσεων στήριξης και του ψηφιακού χρονόμετρου
  • τα μέλη της επιτροπής : Βασίλη Μπέλλο, Κέλλυ Μαδούρου, Μαρία Παρασκευοπούλου, Δημήτρη Μπουρουτσίδη, Δημήτρη Γκόκα, Μπάμπη Σανδηλο, Βασίλη Κατσογιάννη, Αντρέα Κωλλέτη, Γ. Ταγαρά καθώς και την Κατερίνα Νίκα και Μπάμπη Πλαστουργό για τη βοήθεια
  • τους αθλητές που συμμετείχαν απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας,βάζοντας σε δεύτερη μοίρα χρόνο, χρήμα και κούραση.