Πέμπτη 17 Απριλίου 2014



Ε.Ο.Υ.Δ.Α

ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΝΟΙΑΣ



ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ 2014

O παρών Κανονισμός ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες, που διοργανώνονται με την έγκριση της ΕΟΥΔΑ  για την αγωνιστική περίοδο 2014 και διεξάγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας  CMAS της οποίας η ΕΟΥΔΑ είναι ιδρυτικό μέλος.
Οι διαδικασίες των αγώνων καθορίζονται στους επί μέρους κανονισμούς αγωνισμάτων της  CMAS  για κάθε αγώνισμα.



ΟΡΙΣΜΟΙ
Υποβρύχια σκοποβολή: O όρος << Υποβρύχια σκοποβολή >> περιγράφει ένα αθλητικό γεγονός, όπου ο αθλητής κρατάει την αναπνοή του, κάτω από την επιφάνεια του νερού, και με το ψαροτούφεκο του επιχειρεί βολές σε στόχο όπου επιδιώκει την μέγιστη δυνατή ακρίβεια.
Σε κάποια αγωνίσματα  δε αυτές οι βολές πρέπει να γίνουν στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Χρήση του αρσενικού γένους .Στο κείμενο που ακολουθεί θα χρησιμοποιούνται προσδιορισμοί στο αρσενικό φύλλο. Δε χρειάζεται να τονίσουμε ότι αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο για οικονομία χώρου, και αποφυγή παράξενων εκφράσεων. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλα τα άτομα που λαμβάνουν μέρος σε έναν αγώνα, σε όλους τους ρόλους μπορούν να ανήκουν και στα δύο φύλλα.


ΓΕΝΙΚΑ

1.- Απαγορεύεται στους συλλόγους η διοργάνωση πάσης φύσεως αγώνων χωρίς την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ.

2.- Η διοργάνωση των αγώνων πρέπει να είναι σε συμφωνία με τον αθλητικό νόμο και τους κανονισμούς της ΕΟΥΔΑ και της
CMAS .

3.- Οι αγώνες που αναγνωρίζει και παρέχει την έγκριση της η ΕΟΥΔΑ μπορούν να έχουν χρηματικό αντίτιμο συμμετοχής για την οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας, των συλλόγων ή/και για τις οργανωτικές ανάγκες,  το ύψος του καθορίζεται στις αντίστοιχες Προκηρύξεις αγώνων,

4.- Συμβάσεις χορηγιών μεταξύ συλλόγων και χορηγών ή μεταξύ αθλητών και χορηγών κατατίθενται στην ΕΟΥΔΑ προς έγκριση σύμφωνα με το καταστατικό της.

5.- Αγώνες που αναγνωρίζει η ΕΟΥΔΑ και παρέχει την έγκριση της είναι οι κάτωθι :

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

6.- Είναι ο αγώνας που διοργανώνει κάθε σύλλογος και λαμβάνει μέρος όλο το δυναμικό του και όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να διαθέτουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας και υγείας.

7.- Ο Εσωτερικός αγώνας μπορεί να είναι και προκριματικός.

8.- Ο Εσωτερικός αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο πάντα με την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ, που ορίζει Παρατηρητή.

 9.- Ο Εσωτερικός Αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο με την σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους  αρχών.


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

10.- Είναι ο αγώνας που διοργανώνει  κάθε σύλλογος και λαμβάνουν μέρος συμμετέχοντες διαγωνιζόμενοι, από τουλάχιστον δύο (2) συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ, που διαθέτουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας και υγείας.

11.- Ο Διασυλλογικός αγώνας μπορεί να είναι και προκριματικός.

12.- Ο Διασυλλογικός αγώνας μπορεί να είναι και διεθνής μετά από έγκριση της ΕΟΥΔΑ  και αφού έχει ενταχτεί στο αγωνιστικό πρόγραμμα της χρονιάς.

13.- Στους Διασυλλογικούς αγώνες ο αριθμός των συλλόγων και των αθλητών που θα συμμετάσχουν είναι στην εκλεκτική δυνατότητα του διοργανωτή , αναλόγως της υποδομής του, καθορίζεται δε στην αντίστοιχη Προκήρυξη του αγώνα.

14.- Ο Διασυλλογικός αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο, πάντα με την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ που ορίζει Αλυτάρχη.

15.- Ο Διασυλλογικός αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο με την σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους αρχών.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

16.- Είναι κάθε αγώνας που διοργανώνεται για την ανάπτυξη και διάδοση της Υποβρύχιας Σκοποβολής και κυρίως για την ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους και της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των αγωνιζομένων.
Στους ειδικούς αγώνες δεν καταγράφονται πανελλήνια ρεκόρ.

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

17.- Είναι η κορυφαία διοργάνωση της ΕΟΥΔΑ και διεξάγεται μία φορά σε κάθε ημερολογιακό έτος.

18.- Η ΕΟΥΔΑ μπορεί να αναθέτει την διοργάνωση των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στους ενδιαφερόμενους συλλόγους, μετά από έγγραφη αίτηση τους.

19.- Οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι θα πρέπει να εκδηλώσουν εγγράφως και εγκαίρως το ενδιαφέρον ανάθεσης της διοργάνωσης ενός ή περισσοτέρων αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

20.- Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διεξάγεται ει δυνατόν σε διάφορα μέρη της επικράτειας.

21.- Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διεξάγεται  σε μονοήμερο η διήμερο αγώνα.

22.- Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα συμμετέχουν Έλληνες αθλητές (άνδρες η γυναίκες) οι οποίοι ανήκουν σε συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ.

23.- Ο συμμετέχοντες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πρέπει να έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να διαθέτουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας, θεωρημένο σύμφωνα με τα οριζόμενα.
24.- Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος καθορίζεται από την ΕΟΥΔΑ.

25.- Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πρέπει υποχρεωτικά να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον δέκα πέντε (15) ημέρες προ της τελικής προθεσμίας υποβολής της δήλωσης συμμετοχής στο κατ’ έτος Παγκόσμιο η Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα.

26.- Η αγωνιστική περίοδος αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εκάστου έτους.

27.- Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έχει ατομική  και ομαδική κατάταξη.

28.- Οι αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος διοργανώνονται με την έγγραφη ανάθεση της ΕΟΥΔΑ, και με την έγκριση της ορίζεται ο Αλυτάρχης.

29.-Οι  αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος διοργανώνονται με την σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους αρχών.

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

30.- Οι διοργανωτές σύλλογοι των αγώνων και αναλόγως της μορφής του αγώνα ζητούν εγγράφως από την ΕΟΥΔΑ την ανάθεση της διοργάνωσης και  μόλις πάρουν την επίσης έγγραφη ανάθεση/έγκριση της ΕΟΥΔΑ οφείλουν :

α.- Να μεριμνήσουν για την έκδοση άδειας τέλεσης αγώνα, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες προ της ημερομηνίας τέλεσης του.
β.- Να συμπληρώσουν και να αποστείλουν σε όλους τους συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ που εξασκούν την Υποβρύχια σκοποβολή, την αντίστοιχη Προκήρυξη Αγώνα.
γ.- Να αποστείλουν σε όλους τους συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ που εξασκούν την Υποβρύχια σκοποβολή  τον παρόντα Κανονισμό.
δ.- Να αποστείλουν σε όλους τους συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔ που εξασκούν την Υποβρύχια σκοποβολή, την προς συμπλήρωση δήλωση συμμετοχής αθλητών.
ε.- Να αποστείλουν σε όλους τους συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ που εξασκούν την Υποβρύχια σκοποβολή, την  τοποθεσία του αγώνα, όπως θα έχει καθοριστεί σε συμφωνία με τον  Τομέα Αθλημάτων Άπνοιας και την έγκριση της ΕΟΥΔΑ.
 31.- Η αποστολή όλων των παραπάνω πρέπει να γίνει απαραιτήτως τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες, προ της ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα.


 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ

32.- Οι σύλλογοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, υποχρεούνται να αποστείλουν τη δήλωση συμμετοχής αθλητών, στην ΕΟΥΔΑ, τουλάχιστον δεκαπέντε (15 ημέρες προ της ημερομηνίας διεξαγωγής τους.

33.- Οι σύλλογοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος  πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώσουν όλα τα αιτούμενα στοιχεία και κυρίως,  να αναγράφουν : 

α.- Το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό Μητρώου των αθλητών από το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας.

β.- Το δελτίο συμμετοχής πρέπει απαραιτήτως να είναι υπογεγραμμένο από τον νόμιμο εκπρόσωπο του συλλόγου και να φέρει την σφραγίδα του συλλόγου. Η συμμετοχή επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο  έτος της ηλικίας τους
34- Οι σύλλογοι που θα αναλάβουν  διοργάνωση Πανελληνίου Αγώνα αλλά για διάφορους λόγους δεν καταφέρουν να τον φέρουν σε πέρας, υφίστανται τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΟΥΔΑ.
35.- Κάθε σύλλογος μπορεί να συμμετέχει στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος με όσους αθλητές επιθυμεί.
37.-  Κάθε σύλλογος υποχρεωτικά πρέπει να δηλώνει έναν αρχηγό ο οποίος μπορεί να είναι και αγωνιζόμενος αθλητής.
38.- Κάθε σύλλογος μπορεί να δηλώνει ως αρχηγό άλλο άτομο εκτός από τους αγωνιζόμενους αθλητές ο οποίος όμως πρέπει να είναι παρών σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

39.- Αν την αρμοδιότητα του αρχηγού ασκεί συμμετέχων αθλητής υπερισχύει η αρμοδιότητα του αθλητή  και δεν δικαιούται να εγκαταλείψει τη θέση του.

40.- Ο αρχηγός της ομάδας αποδέχεται τις ενστάσεις των μελών της ομάδας του και  είναι  αρμόδιος για τυχόν υποβολή ενστάσεων προ του αγώνα, κατά την διάρκεια του, ή μετά την λήξη του, όπως σχετικά ορίζεται στην Προκήρυξη του αγώνα.
 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

41.- Την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων διασφαλίζει πενταμελής Επιτροπή Αγώνα με επί κεφαλής τον Αλυτάρχη  ο οποίος ορίζεται από την ΕΟΥΔΑ.

42.
- Η επιτροπή αποτελείται από 5 μέλη και δυο αναπληρωτές :
Ο Αλυτάρχης πράττει ως Πρόεδρος
1 αντιπρόσωπος διορισμένος από τον τομέα αθλημάτων άπνοιας.
3 αντιπρόσωποι αρχηγοί ομάδων διορισμένοι από τους αρχηγούς ομάδων
2 αναπληρωτές αρχηγοί ομάδων διορισμένοι από τους αρχηγούς ομάδων

43.- Όλα τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουν τον παρόντα Κανονισμό, τους κανονισμούς της
CMAS για κάθε αγώνισμα και τις Προκηρύξεις των αγώνων σε όλα τα άρθρα τους.
44.- Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κρίνουν και αποφασίζουν για όλα όσα αφορούν τον αγώνα κατά πλειοψηφία και ισότιμα.


ΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
45.-Το προσωπικό και οι κριτές του αγώνα καθορίζονται στους επί μέρους κανονισμούς αγωνισμάτων της  CMAS που συνοδεύουν τον παρόντα κανονισμό για κάθε άγώνισμα.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ- ΠΟΙΝΕΣ
46.-Οποιαδήποτε αντιαθλητική συμπεριφορά ή προσβολή  του θεσμού  επισύρει αποκλεισμό  (ακύρωση ) του αθλητή από τον αγώνα και επιπλεον κυρώσεις όπως προβλέπονται από τον πειθαρχικό κανονισμό της ΕΟΥΔΑ.
47.-Όλοι οι κριτές θα φέρουν ειδικό σήμα κριτή με εμφανώς γραμμένο το όνομά τους.
48.-Ποινές  επιβάλλονται από τον αλυτάρχη μετά από διαπίστωση του ιδίου η μετα από εισήγηση των κριτών που παρακολουθούν την προσπάθεια του κάθε αγωνιζόμενου, σύμφωνα με τους κανονισμούς.
49.-Ο Αλυτάρχης του αγώνα εκπροσωπεί την Ομοσπονδία και μπορεί να πάρει αποφάσεις σχετικά με τον κανονισμό, σε περίπτωση που κάποιο θέμα δεν διευκρινίζεται σαφώς. Οι αποφάσεις αυτές  έχουν ισχύ για όλους και ανακοινώνονται σε όλους.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΑ
50.-Για την διεξαγωγή των αγώνων ακολουθούνται οι κανονισμοί της CMAS οι οποίοι καθορίζουν τις διαδικασίες για κάθε αγώνισμα.
51.-Παρέκκλιση από τους κανονισμούς της CMAS μπορεί να ισχύσει  για θέματα που έχουν εισηγηθεί από το Τμήμα Αθλημάτων Άπνοιας και έχουν την έγκριση του ΔΣ πριν από την προκήρυξη του αγώνα.
52.-Νέοι η αναθεωρημένοι κανονισμοί της CMAS για αγωνίσματα ακολουθούνται μετά από πρόταση της Επιτροπής Υποβρύχιας Σκοποβολής και έγκριση του Τομέα και του ΔΣ.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
53.-Τυχόν ενστάσεις υποβάλλονται ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ με την καταβολή παραβόλου 50€, το οποίο εισπράττει ο διοργανωτής σύλλογος, για λογαριασμό της ΕΟΥΔΑ, εκδίδοντας το αντίστοιχο παραστατικό είσπραξης.
54.-Εφόσον ο ενιστάμενος δικαιωθεί, του επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό του παραβόλου ως αχρεωστήτως καταβληθέν, άλλως αυτό εκπίπτει υπέρ της ΕΟΥΔΑ.
55.-Για ότι αφορά την συμμετοχή των αθλητών στον αγώνα, η ένσταση υποβάλλεται προ της έναρξής του.
56.-Για ότι αφορά διαφωνία σχετικά με την καταμέτρηση, την βαθμολογία και την τέλεση του αγώνα ανακοινώνεται έως και 15 λεπτα μετά την πρώτη επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του και κατατίθεται απαραίτητα γραπτά εως και μισή ωρα μετα την ανακοίνωση των 
57.-Όλες οι ενστάσεις που υποβάλλονται εμπρόθεσμα εκδικάζονται ΑΜΕΣΩΣ από την Επιτροπή Αγώνα.
58.-Ενστάσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα δεν εκδικάζονται και απορρίπτονται ως εκπρόθεσμες.
59.-Μετά την οριστική έκδοση των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να υποβληθεί ένσταση.

ΤΙΤΛΟΙ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ

60.-Παγκόσμιο ρεκόρ καταχωρείται μόνον εάν πραγματοποιηθεί σε αγώνες ή διοργάνωση που υπάρχει Αλυτάρχης ορισμένος από την ΕΟΥΔΑ  και σύμφωνα πάντα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο αντίστοιχος κανονισμός της CMAS

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ

61.- Πανελλήνιο ρεκόρ καταχωρείται μόνον εάν πραγματοποιηθεί σε αγώνες ή διοργάνωση που υπάρχει Αλυτάρχης ορισμένος από την ΕΟΥΔΑ και σύμφωνα πάντα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο αντίστοιχος κανονισμός της CMAS.


ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ  ΑΘΛΗΤΡΙΑ

62.- Πρωταθλητής Ελλάδος Αθλητής η Αθλήτρια σε κάθε αγώνισμα είναι αυτός –αυτή που έχει την καλύτερη επίδοση στο κάθε αγώνισμα σύμφωνα με τους κανονισμούς της
CMAS στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

63.- Ξεχωριστή κατηγορία γυναικών και ξεχωριστές βραβεύσεις γίνονται εφ όσον οι γυναικείες συμμετοχές είναι άνω των έξι.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
64.-Για τους τρείς πρώτους νικητές σε κάθε αγώνισμα μετάλια.
65.-Για τις τρείς πρώτες νικήτριες σε κάθε αγώνισμα μετάλια.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ
66.-Θα δοθούν σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες του αγώνα (αθλητές, αρχηγούς, κριτές, επόπτες, και Επιτροπή Αγώνα).

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

67.- Την Εθνική Ομάδα Ελλάδος αποτελούν όσοι αθλητές έχουν εν δυνάμει δικαίωμα συμμετοχής και  πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες η πρωταθλήματα σύμφωνα με την προκήρυξη του κάθε αγώνα.

68.- Την Εθνική Ομάδα Ελλάδος για κάθε αγώνισμα μπορούν να στελεχώσουν αθλητές που έλαβαν μέρος  στην  ατομική και ομαδική κατάταξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος των τριών τελευταίων ετών.

69.- Οι αθλητές που δύνανται να συμμετέχουν σε κάθε αγώνισμα σε διεθνή διοργάνωση επιλέγονται σύμφωνα  με την κατάταξη στο αντίστοιχο αγώνισμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και η Εθνική Ομάδα καθορίζεται μετά από αγώνα επιλογής Εθνικής Ομάδας.

70.- Η συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς διοργανώσεις αποφασίζεται από το Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ, σύμφωνα με το καταστατικό της.




ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ -  ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ

71.- Η τήρηση του παρόντος Κανονισμού στο σύνολο των άρθρων του, είναι υποχρεωτική για όλους τους αθλητές.

72.- Η μη τήρηση του παρόντος Κανονισμού κατά άρθρο ή/και στο σύνολο τους, επιφέρει την ακύρωση του αθλητή.

73.- Επίσης ακύρωση του αθλητή επιφέρουν:
1.- Η κάθε είδους μη κόσμια συμπεριφορά, αντίθετη με το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι, με λόγο ή έργο
2.- Η χρήση απαγορευμένων ουσιών ή αλκοόλ κατά την διάρκεια του αγώνα.
3.- Η ρύπανση του χώρου αγώνα με κάθε είδους απορρίμματα (κυρίως πλαστικά) καθώς και η ρύπανση του περιβάλλοντος  με πλαστικά, χαρτιά, αποτσίγαρα, κ.λ.π.
5.- Η μη τήρηση των όρων της Προκήρυξης του αγώνα.
6.- Η κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά και η μη τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας και Συμπεριφοράς Θεσμικών παραγόντων και ειδικότερα το κεφάλαιο που αφορά τους αθλητές.
74.- Για τυχόν ασάφειες του παρόντος Κανονισμού μόνη αρμόδια είναι η ΕΟΥΔΑ την οποία κατά την διάρκεια του αγώνα εκπροσωπεί αυθεντικά μόνο ο Αλυτάρχης που έχει οριστεί από την Ομοσπονδία και ο οποίος αποφασίζει σχετικά χωρίς να χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αγώνα.

75.- Ο παρών Κανονισμός είναι εναρμονισμένος  με τους αντίστοιχους Κανονισμούς αγωνισμάτων Υποβρύχιας Σκοποβολής της CMAS  και δύναται να τροποποιηθεί σύμφωνα με νεότερες αποφάσεις της CMAS ή/και της ΕΟΥΔΑ.

76.- Ο παρών Κανονισμός έχει εγκριθεί από  τον Τομέα  Αθλημάτων Άπνοιας
μετά από πρόταση της Επιτροπής Υποβρύχιας Σκοποβολής της ΕΟΥΔΑ,

77.- Ο παρών Κανονισμός  αποτελείται από εβδομήντα επτά (77) άρθρα και τους διεθνείς κανονισμούς των αγωνισμάτων της CMAS , τα οποία έχουν εγκριθεί στο σύνολο τους, από το
Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ και έχουν αποσταλεί στην ΓΓΑ σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΟΥΔΑ και
τα σχετικά οριζόμενα στον Αθλητικό Νόμο 2725/99 και τις τροποποιήσεις του, ισχύει δε από
1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 και εφεξής.



                                                   Για το Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ

Ο Πρόεδρος                                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας
                                                                         









          ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ CMAS


ΑΡΘΡΟ 1 – ΟΡΙΣΜΟΣ

Η υποβρύχια σκοποβολή είναι αγώνισμα, που πραγματοποιείται σε πισίνα από αθλητές εξοπλισμένους σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 9 των κανονισμών, οι οποίοι κολυμπούν κάτω από την επιφάνεια του νερού, χωρίς την βοήθεια αναπνευστικής συσκευής.

            Τα αγωνίσματα της υποβρύχιας σκοποβολής είναι :
-         Ακρίβεια
-         Δίαθλο
-         Ομαδική σκοποβολή

Τα αγωνίσματα της ακρίβειας και του δίαθλου έχουν δύο ξεχωριστές κατηγορίες :
Ανδρών και γυναικών.

Το αγώνισμα της ομαδικής σκοποβολής μπορεί να έχει μεικτές ομάδες ανδρών- γυναικών.

Οι κατηγορίες κατάταξης είναι : ατομικό και ομαδικό.

Τα αγωνίσματα του ατομικού και του ομαδικού διεξάγονται κατά την διάρκεια του αγώνα, με ελάχιστο χρόνο την μια ημέρα και μέγιστο χρόνο τις δύο ημέρες.

Πρίν την έναρξη του κάθε αγωνίσματος, προβλέπεται η διενέργεια δοκιμών, με ελάχιστο χρόνο δοκιμών τα 15 λεπτά για τον κάθε αθλητή, ο οποίος ( συνολικός χρόνος) εξαρτάται από τον αριθμό των αθλητών που παρευρίσκονται σε κάθε λωρίδα της πισίνας, κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Κάθε αθλητής πρέπει να έχει στην κατοχή του αθλητικό δελτίο της CMAS ( της ΕΟΥΔΑ).



ΑΡΘΡΟ 2 – ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Τα αγωνίσματα είναι :
-         Ακρίβεια
-         Δίαθλο

Ο τίτλος του πρωταθλητή ανδρών και γυναικών απονέμεται σύμφωνα με την κατάταξη του κάθε αγωνίσματος.


ΑΡΘΡΟ 3 – ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Το αγώνισμα είναι :
-         Ομαδική σκοποβολή

Κάθε χώρα (όμιλος) μπορεί να συμμετέχει με έως δύο ομάδες στο αγώνισμα της ομαδικής σκοποβολής, όπου η κάθε ομάδα απαρτίζεται από τρεις αθλητές, ή εναλλακτικά μια ομάδα των δύο συμμετεχόντων, εάν είναι οι μόνοι παρόντες.


ΑΡΘΡΟ 4 – ΤΟΠΟΣ ΑΓΩΝΑ

Οι αγώνες πραγματοποιούνται σε πισίνα με θερμοκρασία νερού 23 C +/- 5 C .

Το ελάχιστο μέγεθος της πισίνας πρέπει να είναι 10μ πλάτος και 25μ μήκος, με ελάχιστο βάθος το 1.8μ και μέγιστο βάθος τα 5μ.

Μη τυπικά μεγέθη πισίνας πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την Διεθνή Επιτροπή Υποβρύχιας Σκοποβολής, η σε Εθνικά πρωταθλήματα από τον Τομέα Αθλημάτων Απνοιας της ΕΟΥΔΑ.


ΑΡΘΡΟ 5 – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο χώρος αγώνα πρέπει να διευθετηθεί ως κάτωθι :
           
-         χώρος ασφαλείας : ο χώρος μέσα στο νερό που βρίσκεται μετά από το εμπρόσθιο όριο βολών, όπου κανένας δεν επιτρέπεται να μείνει ή να περάσει από εκεί.
-         Χώρος αγωνιζομένων : ο χώρος μέσα στο νερό για τους αθλητές που θα αγωνιστούν.
-         Χώρος προετοιμασίας : ο χώρος μέσα στο νερό που βρίσκεται πριν από τον χώρο αγωνιζομένων και χρησιμοποιείται από αθλητές που περιμένουν την σειρά τους.
-         Χώρος προθέρμανσης : ο χώρος μέσα στο νερό που χρησιμοποιείται από τους αθλητές για προθέρμανση.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΟΠΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ.

ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΑΓΩΝΑ

-Στόχος ‘Α’
-Γραμμή βολών ‘Β’
-Γραμμή εκκίνησης ‘Γ’
-Γραμμή οριοθέτησης χώρου προετοιμασίας ‘Δ’
-Χώρος προθέρμανσης ‘Ε’


ΑΠΟΣΤΑΣΗ Α→Β     3 ΜΕΤΡΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ Β→Γ      10 ΜΕΤΡΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ Δ→Γ      3 ΜΕΤΡΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ Δ→Ε      ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ

Eß W.U.   à   Δ ß    3 m       à  Γ   ß         10 metres              à    B  ß 3Μτà  Α 


  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ Α/Β
  • ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ Γ/Δ.


ΑΡΘΡΟ 6 – ΚΛΗΡΩΣΗ

Η σειρά που θα αγωνιστούν οι αθλητές αποφασίζεται από κλήρωση που την πραγματοποιεί ο αλυτάρχης.
Κατά την διάρκεια της κλήρωσης πρέπει να παρευρίσκονται μόνον η ορισμένη Επιτροπή Αγώνα και οι αρχηγοί της κάθε ομάδας.




ΑΡΘΡΟ 7 ΣΤΟΧΟΙ  

ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ (ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ)

Το φύλλο του στόχου για το αγώνισμα της ομαδικής σκοποβολής είναι ορθογώνιο στο σχήμα του, με διαστάσεις 33cm ύψος x 35cm πλάτος, με άσπρο φόντο και τοποθετείται σε ύψος τέτοιο, ώστε το κέντρο του κεντρικού στόχου, αξίας 460 βαθμών, να βρίσκεται 80cm πάνω από τον πάτο της πισίνας.
Το φύλλο του στόχου έχει εννέα στόχους τοποθετημένους σε τρία επίπεδα, με τρείς στόχους ανά επίπεδο.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

ΚΥΚΛΟΙ
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ
ΒΑΘΜΟΙ
ΧΡΩΜΑ
1ος κύκλος
1.2 cm
460 έως 400 βαθμούς
Άσπρο
2ος κύκλος
3.2 cm
390 έως 300 βαθμούς
Άσπρο
3ος κύκλος
5.2 cm
295 έως 250 βαθμούς
Μαύρο
4ος κύκλος
7.2 cm
245 έως200 βαθμούς
Άσπρο



ΣΤΟΧΟΣ ΔΙΑΘΛΟΥ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Το φύλλο του στόχου για το δίαθλο και την ακρίβεια είναι ορθογώνιο στο σχήμα του με διαστάσεις 33cm ύψος x 35cm πλάτος με άσπρο φόντο, και τοποθετείται σε ύψος 80cm πάνω από τον πάτο της πισίνας.

Αυτή η μέτρηση αναφέρεται στο κέντρο του στόχου, που αντιστοιχεί στο κέντρο του πρώτου κύκλου του κεντρικού στόχου.
Το φύλλο του στόχου απεικονίζει 5 πανομοιότυπους στόχους όπου ο καθένας έχει 6 ομόκεντρους κύκλους, (διαιρούμενους), από μια λευκή γραμμή ανάμεσα στους 2 μαύρους κύκλους, και μια μαύρη γραμμή στους άλλους κύκλους που περιέχουν τις κάτωθι μετρήσεις:

ΣΤΟΧΟΣ ΔΙΑΘΛΟΥ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

ΚΥΚΛΟΣ
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ
ΒΑΘΜΟΙ
ΧΡΩΜΑ
1ος κύκλος
1.2 cm
460 έως 400 βαθμοί
Άσπρο
2ος κύκλος
3.2 cm
390 έως 300 βαθμοί
Άσπρο
3ος κύκλος
5.2 cm
295 έως 250  βαθμοί
Μαύρο
4ος κύκλος
7.2 cm
245 έως 200 βαθμοί
Μαύρο
5ος κύκλος
9.2 cm
195 έως 150 βαθμοί
Άσπρο
6ος κύκλος
11.2 cm
145 έως 100 βαθμοί
Άσπρο




ΑΡΘΡΟ 8 – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Οι βαθμοί στα αγωνίσματα της ακρίβειας και της ομαδικής σκοποβολής, καταμετρώνται από τον κριτή αγώνα, σύμφωνα με τις κάτωθι οδηγίες:

-         ένας ειδικός χάρακας θα χρησιμοποιηθεί για να υπολογιστούν οι πόντοι κάθε βολής. Ο χάρακας τοποθετείται πάνω σε ένα στόχο, χρησιμοποιώντας τις κυκλικές μετρήσεις, για να καταγραφεί η βαθμολογία της βολής.
-         Για το δίαθλο οι ίδιοι κανόνες  ισχύουν αλλά απλά εξετάζεται αν οι βολές είναι μέσα η έξω από τον στόχο.


Για το αγώνισμα του δίαθλου, μόνο ο κριτής αγώνα θα μετράει τους βαθμούς στο τέλος της προσπάθειας, σε έναν ειδικό χώρο.

Στο τέλος της βαθμολόγησης του στόχου, ο στόχος γίνεται διαθέσιμος στον αθλητή, που μπορεί να τον δει με τον αλυτάρχη και να συντάξει ένσταση, όπως περιγράφουν οι κανονισμοί παρακάτω.

ΑΡΘΡΟ 9 – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Η χρήση του παρακάτω εξοπλισμού επιτρέπεται κατά την διάρκεια της διοργάνωσης :
            -πέδιλα
            -μάσκα
            -αναπνευστήρας
            -στολή
            -έρμα
            -γάντια
            -σκουφάκι
            -εφεδρικό όπλο
            -εφεδρική βέργα με πετονιά
            -βάση στήριξης

Οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός απαγορεύεται.

Το εφεδρικό όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν το κύριο όπλο χαλάσει.

Η χρήση φακών-laser απαγορεύεται.



ΑΡΘΡΟ 10 – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ

Αεροβόλα όπλα και όπλα με λάστιχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους αγώνες, με την βέργα τους να έχει μήκος μέχρι 150cm.
Η διάμετρος της βέργας μπορεί να είναι μέχρι 8mm, η μύτη πρέπει να είναι μέχρι 4mm και χωρίς φτεράκι.
Η βέργα πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο όπλο με πετονιά σε άριστη κατάσταση με ελάχιστο πάχος 0.8mm.

Όπλα με ελαστικό σκοινί  και ένα απλό καρούλι επιτρέπονται, για να βοηθούν στην επαναφορά της βέργας.  Το ελαστικό σκοινί δεν μπορεί να είναι λεπτότερο από 1.8mm.Πρέπει να είναι δεμένο στη βέργα και στο όπλο και να μην επιτρέπει το σπάσιμο του που θα θέσει τη βέργα εκτός ελέγχου

Για τα αεροβόλα, η σύνδεση της βέργας με την πετονιά-σκοινί και το όπλο, γίνεται με τον τρόπο παραγωγής του όπλου, και όχι με ιδιοκατασκευή.

Εναλλακτικά, βέργες με διαμπερή τρύπα, χωρίς οδηγό μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η εγκυρότητα του όπλου σύμφωνα με τους κανονισμούς ελέγχεται εκ των προτέρων και ενδέχεται να ελεγχτεί, εφόσον ο αλυτάρχης επιθυμεί, με μια βολή στο νερό.

Το όπλο πρέπει να οπλίζεται με την δύναμη των χεριών και μόνο.
Το όπλο πρέπει να είναι μαζικής παραγωγής για υποβρύχιο ψάρεμα, από μια επαληθεύσιμα αναγνωρισμένη εταιρεία, και όχι τροποποιημένο ή προσαρμοσμένο.

Όλες οι σκοπευτικές συσκευές , μαζικής παραγωγής ή προσαρμοσμένες, λέιζερ, διόπτρες από τόξα ή τουφέκια, καθορισμένες ή ρυθμιζόμενες, όλες οι σκοπευτικές συσκευές που τροποποιούν την ορατότητα, πτερύγια, αντισταθμιστές, αντίβαρα, οδηγοί βέργας με πτερύγια, οποιαδήποτε υποστήριξη μεταξύ σώματος-όπλου ή υποστήριξη όπλου-χεριού και ανατομικές και τροποποιημένες λαβές, απαγορεύονται.

Το όπλο, χωρίς την βέργα, θα πρέπει να είναι ικανό να επιπλέει χωρίς την προσθήκη πλωτήρων  έστω και προσδεδεμένων σε αυτό και δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1.5kg σε  βάρος, χωρίς την βέργα, οι δε μέγιστες διαστάσεις εκτός λαβής δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 80mm Χ 50mmΧ 1500mm

Ξύλινα λαστιχοβόλα δεν επιτρέπονται, ακόμα και αν είναι μαζικής παραγωγής.

Η βέργα, η πετονιά-σκοινί, η καμπάνα και τα λάστιχα μπορούν να αντικατασταθούν.


ΑΡΘΡΟ 11- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Οι υπεύθυνοι του αγώνα είναι είτε ο κριτής περιοχής αγώνα ή ο Αλυτάρχης.

Ο Αλυτάρχης και ο κριτής περιοχής αγώνα έχουν βοηθούς τον γιατρό του αγώνα, τον γραμματέα και τους περιφερειακούς κριτές.
Για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σωστή διεξαγωγή του αγώνα, ο κριτής περιοχής, μπορεί να αναθέτει σε συνεργασία με τον αλυτάρχη στους κριτές να ελέγχουν την γραμμή εκκίνησης του αγώνα, την γραμμή βολών του αγώνα στο νερό και την αλλαγή σειράς των συμμετεχόντων στον επαναληπτικό αγώνα, να δρουν ως χρονομέτρες, καθώς και οτιδήποτε άλλο κρίνεται απαραίτητο.




ΑΡΘΡΟ 12 – ΠΟΙΝΕΣ


Ένας αθλητής μπορεί να αποκλειστεί εαν :
-         οπλίζει το όπλο στην επιφάνεια του νερού, κατά τη διάρκεια του δίαθλου και της ομαδικής σκοποβολής.
-         Περνάει πέρα από τη γραμμή βολών με οποιοδήποτε σημείο του σώματός τους
-         Οπλίζει ή δοκιμάζει το όπλο στην επιφάνεια του νερού, σε περιοχές εκτός των περιοχών αγώνα
-         Αφήνει το όπλο οπλισμένο στο βυθό της πισίνας
-         Κάνοντας κόμπο ή θηλιά με την πετονιά-σκοινί του όπλου
-         Εάν εισέλθει στην περιοχή αγώνα προτού οι άλλοι αγωνιζόμενοι ολοκληρώσουν την προσπάθεια  τους
-         Εάν χρησιμοποιήσει ένα μη εγκεκριμένο όπλο, όπως έχει καθοριστεί από τους κανονισμούς και τον κριτή.
-         Για αντιαθλητική συμπεριφορά


ΑΡΘΡΟ 13 – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Στο αγώνισμα του δίαθλου, ο αθλητής οπλίζει το όπλο κάτω από την επιφάνεια του νερού, χρησιμοποιώντας μόνο τη δική του δύναμη, χωρίς τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού.

Στο δίαθλο και στην ομαδική σκοποβολή το όπλο θα οπλίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού και προς την κατεύθυνση του στόχου.
Ο αγωνιζόμενος δεν μπορεί να αφήσει το όπλο του οπλισμένο στον πάτο της πισίνας.
Ο αγωνιζόμενος δεν μπορεί να αναδυθεί στην επιφάνεια με το όπλο οπλισμένο.
Στο αγώνισμα της ακρίβειας ο αγωνιζόμενος δεν μπορεί να μείνει στην επιφάνεια με το όπλο οπλισμένο περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα.
Ο αγωνιζόμενος δεν μπορεί να εισέλθει στον χώρο αγώνα κατά τη διάρκεια προσπάθειας άλλου αγωνιζόμενου.
Μόλις ολοκληρωθεί η σειρά του, ο αγωνιζόμενος μπορεί να αφήσει, αποσύρει τον εξοπλισμό του, μόνο όταν όλοι οι διαγωνιζόμενοι της σειράς του, ολοκληρώσουν τις βολές τους, και μόνο όταν ο κριτής αγώνα του δώσει την άδεια.



ΑΡΘΡΟ 14 – ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Τεχνικά περιστατικά μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Σε περιστατικό λάθους ή σπασίματος, ο αθλητής μπορεί να αλλάξει το όπλο του με το αναπληρωματικό όπλο, ή στην περίπτωση κοψίματος της πετονιάς, με την αλλαγή βέργας έτοιμη με πετονιά, σε εξαίρετη κατάσταση, που είναι τοποθετημένη μαζί με το αναπληρωματικό όπλο στον πάτο της πισίνας στη γραμμή εκκίνησης, προτού ξεκινήσει να αγωνίζεται.
Όταν το όπλο αλλαχτεί, το χρονόμετρο δεν σταματάει.
Εάν το αναπληρωματικό όπλο δεν είναι τοποθετημένο στη γραμμή εκκίνησης, η σειρά του αθλητή θα τερματιστεί, και οι βολές που έχει ρίξει έως εκείνη τη στιγμή θα μετρηθούν.
Το εφεδρικό όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν το πρώτο όπλο χαλάσει.
Τα εφεδρικά όπλα ελέγχονται από τον κριτή αγώνα και αν εντοπιστεί κάποιο τεχνικό περιστατικό , θα αποκλείσει τον αθλητή.
Ένας αγωνιζόμενος αθλητής δεν επιτρέπεται να κάνει οποιοδήποτε είδος επισκευής στο όπλο ή στα εξαρτήματα του όπλου, γι αυτό στην περίπτωση σπασίματος μπορεί να αντικαταστήσει την καμπάνα ή τα λάστιχα.
Τεχνικό περιστατικό το οποίο προέρχεται από προβλήματα των διοργανωτών ή της διοργάνωσης του χώρου αγώνα, θα αναφερθεί από τον αγωνιζόμενο αφού σηκώσει το χέρι του.
Η διαδικασία αγώνα θα διακοπεί και ο αθλητής θα επαναλάβει από την αρχή.


ΑΡΘΡΟ 15 – ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ

Ο χρόνος κρατείται από τους χρονομέτρες σε λεπτά, δευτερόλεπτα και δέκατα του δευτερολέπτου.


ΑΡΘΡΟ 16 – ΑΓΩΝΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΒΟΛΩΝ

Το αγώνισμα της ακρίβειας βολών περιλαμβάνει 10 βολές σε σταθερό στόχο που εκτελούνται σε δυο προσπάθειες(5 βολές τη φορά), και με χρόνο 5 λεπτά ανά προσπάθεια.
Ο χρόνος που πιθανόν να περισσέψει από την πρώτη προσπάθεια δεν προστίθεται στον χρόνο της δεύτερης προσπάθειας.
Το φύλλο στόχου αποτελείται από 5 στόχους και ο αθλητής πρέπει να ρίξει μια βολή στον κάθε στόχο.
Στην περίπτωση 2 βολών στον ίδιο στόχο, θα μετρήσει η βολή με τη μικρότερη βαθμολογία.
Αν για οποιοδήποτε λόγο η βέργα δεν φτάσει στο στόχο ή δεν υπάρχει σημάδι στο στόχο, ο υπολογισμός των έγκυρων βολών συγκρίνεται με την αναφορά του κριτή γραμμής.
Μετά από κάθε βολή, ο αγωνιζόμενος πρέπει να επιστρέφει στην επιφάνεια να ετοιμάσει ξανά το όπλο του και να το οπλίσει.
Αυτό μπορεί να γίνει στην επιφάνεια ή υποβρυχίως, αλλά πάντα με κατεύθυνση προς τον στόχο.
Το όπλο πρέπει να υποστηρίζεται από ένα χέρι μόνο, να κρατείται με το ένα χέρι μόνο, χωρίς επιπλέον υποστήριξη από το άλλο χέρι ή άλλο σημείο του σώματος.
Όταν ο αγωνιζόμενος κάνει βολή , μπορεί να έχει επιπλέον στήριξη με το βαρίδι που βρίσκεται στον πάτο της πισίνας, χρησιμοποιώντας το ελεύθερο χέρι του.
Εκτελώντας πάνω από μια βολή στην ίδια βουτιά, έχει ως αποτέλεσμα στον υποβιβασμό του αγωνιζόμενου στην τελευταία θέση με μηδενική βαθμολογία.





ΑΡΘΡΟ 17 – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Στο αγώνισμα της ακρίβειας επιτρέπονται μόνο όπλα μαζικής παραγωγής.
Ξύλινα ψαροτούφεκα δεν επιτρέπονται όπως έχει αναφερθεί στο άρθρο 10.


ΑΡΘΡΟ 18 – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Ο αγωνιζόμενος προσκαλείται από τους διοργανωτές να προετοιμάσει το βάρος στήριξης με μέγιστο χρόνο τα 2 λεπτά.
Ο αγωνιζόμενος παίρνει θέση στην γραμμή εκκίνησης, και περιμένει το σήμα έναρξης, το οποίο θα ακουστεί σε ένα λεπτό.

Η προσπάθεια του αθλητή έχει ως εξής:
            1.Ο αγωνιζόμενος περιμένει το σήμα έναρξης, πίσω από την γραμμή εκκίνησης.
            2.Μόλις δοθεί έναρξη, ο αθλητής κολυμπάει στην επιφάνεια προς την γραμμή βολών όπου θα αποφασίσει αν θα οπλίσει το όπλο του υποβρυχίως ή στην επιφάνεια.
Ο αθλητής πρέπει να ρίξει τη βολή κρατώντας το όπλο με το ένα του χέρι μόνο.
            3.Αφού ρίξει τη βολή, ο αθλητής πρέπει να γυρίσει στην επιφάνεια, να μείνει κοντά στη γραμμή βολών οπλίζοντας το όπλο.
Αυτή η σειρά επαναλαμβάνεται μέχρι να εκτελέσει και τις 5 βολές.
            4.Η προσπάθεια ολοκληρώνεται όταν ο αθλητής ρίξει όλες του τις βολές, ανέβει στην επιφάνεια , κολυμπήσει μαζί με το όπλο του πίσω από την γραμμή εκκίνησης , όπου θα σηκώσει το χέρι του για να τερματιστεί η προσπάθειά του.
Νικητής είναι ο αθλητής που αθροίζει τους περισσότερους πόντους, αφού αφαιρεθούν οποιεσδήποτε ποινές.
            5.Στην περίπτωση ισοβαθμίας και μόνο για τις 3 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, μπορούν να πραγματοποιηθούν ένα ή περισσότερα σετ επαναληπτικών βολών από την αρχή, για τον καθορισμό της θέσης.



ΑΡΘΡΟ 19 – ΠΟΙΝΕΣ

Το όριο χρόνου ολοκλήρωσης της προσπάθειας του αθλητή στο αγώνισμα της ακρίβειας, ανέρχεται σε 5 λεπτά.
Οι διαγωνιζόμενοι που θα υπερβούν τα 5 λεπτά, θα έχουν ποινή -10 βαθμούς για κάθε δευτερόλεπτο πάνω από τα 5 λεπτά.
Ο αθλητής θα ρίξει 5 βολές στο φύλλο των στόχων, μια σε κάθε στόχο.
Στο τέλος της προσπάθειας, τη στιγμή που προσμετράται η βαθμολογία, τυχόν επιπλέον βολές δεν μετράνε και οι ποινές καθορίζονται ως εξής:


ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ
Εάν υπάρχουν δύο ή περισσότερες βολές στον ίδιο στόχο, οι βολές με την μεγαλύτερη βαθμολόγηση δεν μετράνε.
 

ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ
ο αθλητής υποβιβάζεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με 0 βαθμούς.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Ο αθλητής που θα περάσει την γραμμή βολών με την άκρη της βέργας του όταν κάνει βολή, θα δεχθεί ποινή 50 βαθμών για κάθε παράβαση.


ΑΡΘΡΟ 20 – ΔΙΑΘΛΟ

Το αγώνισμα του δίαθλου αποτελείται από 5 βολές σε στόχο, κολυμπώντας κατά μήκος της γραμμής αγώνα, υποβρυχίως σε άπνοια, εμπρός και πίσω, πέντε φορές, εκτελώντας μια βολή τη φορά.


ΑΡΘΡΟ 21 – ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο αγωνιζόμενος θα προσκληθεί από τους διοργανωτές να προετοιμάσει το έρμα βάση εντός 2 λεπτών.
Μετά πρέπει να πάρει θέση πίσω από την γραμμή εκκίνησης και να περιμένει το σήμα έναρξης, το οποίο θα δοθεί εντός ενός λεπτού.

Η προσπάθεια του αθλητή έχει ως εξής :
            -Στο σήμα έναρξης, ο αθλητής θα βουτήξει υποβρυχίως και θα φτάσει στη γραμμή βολών
            -Μπορεί να οπλίσει το όπλο του καθώς πηγαίνει προς την γραμμή βολών ή ακριβώς μπροστά στη γραμμή βολών και σε κάθε περίπτωση όχι πριν περάσει τη γραμμή εκκίνησης όταν καταδυθεί.
            -Πρέπει να ρίξει τη βολή εφόσον κρατάει το όπλο του με το ένα χέρι του και μόνο.
            -Αφού ρίξει τη βολή, θα επιστρέψει υποβρυχίως σε απνοια πίσω από τη γραμμή εκκίνησης, θα πάρει τουλάχιστον μια ανάσα και επαναλαμβάνει την ίδια πορεία και σειρά μέχρι να ολοκληρωθούν και οι 5 βολές.
            -Η προσπάθεια ολοκληρώνεται και το χρονόμετρο σταματάει, όταν ο αθλητής επιστρέψει στην επιφάνεια με το όπλο του, πίσω από την γραμμή εκκίνησης, σηκώνοντας το χέρι του.



ΑΡΘΡΟ 22 – ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΘΛΟΥ

Επιτρέπεται η χρήση όπλων μαζικής παραγωγής μόνο, όπως περιγράφεται στο άρθρο 10.







ΑΡΘΡΟ 23 – ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΘΛΟ

Ο αγωνιζόμενος που θα ξεπεράσει με τη βέργα του τη γραμμή βολών κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του, θα έχει ποινή 30’’ για κάθε παράβαση, που θα προστεθούν στο συνολικό χρόνο της προσπάθειας.
Εάν ο αγωνιζόμενος περάσει τη γραμμή εκκίνησης με οποιοδήποτε μέρος του σώματός του θα υποβιβαστεί αυτόματα στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, με 0 βαθμούς.
Για να θεωρηθεί έγκυρη η προσπάθεια, πρέπει να ολοκληρωθούν πέντε διαδρομές και πέντε βολές.
Μια διακοπτόμενη ή μη ολοκληρωμένη προσπάθεια θεωρείται άκυρη.
Το χρονικό όριο ολοκλήρωσης του δίαθλου είναι 150 δευτερόλεπτα(2 λεπτα και 30 δευτερόλεπτα), για τους άνδρες, και 180 δευτερόλεπτα(3 λεπτά) για τις γυναίκες.
Ο αγωνιζόμενος που ξεπερνάει τα 45 δευτερόλεπτα πάνω από το χρονικό όριο , συμπεριλαμβανομένων των ποινών χρόνου (195 δευτερόλεπτα για τους άνδρες και 225 δευτερόλεπτα για τις γυναίκες), θα έχει ξανά ποινή αφαιρώντας πάλι άλλη μια έγκυρη βολή.
Επομένως η ποινή θα είναι 2 έγκυρες βολές να αφαιρεθούν από τις βολές στο στόχο.
Ο αγωνιζόμενος που καταδύεται υποβρυχίως ή ξεκιναει την προσπάθειά του προτού δοθεί σήμα εκκίνησης, θα έχει ποινή 30 δευτερολέπτων , που θα προστεθούν στον συνολικό χρόνο της προσπάθειάς του.


ΑΡΘΡΟ 24 – ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΔΙΑΘΛΟΥ

Η κατάταξη βασίζεται στις 5 βολές που καταλήγουν στον στόχο στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, αφαιρώντας οποιεσδήποτε ποινές.


ΑΡΘΡΟ 25 – ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Στην περίπτωση που αθλητές των τριών πρώτων θέσεων της κατάταξης μόνο, έχουν ισοβαθμία σε πόντους και χρόνο, τότε θα πάνε κατευθείαν σε παράταση.
Η παράταση θα είναι ολοκληρωμένες προσπάθειες, μέχρι να βρεθεί νικητής.


ΑΡΘΡΟ 26 – ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ (ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ)

Το αγώνισμα της σκυταλοδρομίας αποτελείται από εννέα βολές σε εννέα στόχους πάνω στο χαρτί.

Το αγώνισμα έχει μια σειρά αγωνιζομένων τη φορά., με ανώτατο χρονικό όριο τα τέσσερα λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα.
Η κάθε ομάδα αποτελείται από τρία άτομα, όπου κάθε ένας θα εκτελέσει τρεις βολές στους τρεις από τους εννέα στόχους.
Εναλλακτικά μπορούν δύο αθλητές της ίδιας ομάδας να δημιουργήσουν ομάδα, εάν την ώρα της έναρξης αγώνα, είναι παρόντες μόνο αυτοί και δηλώσουν συμμετοχή μόνο αυτοί και στα ατομικά αγωνίσματα.
Σε αυτή την περίπτωση ο ένας αθλητής θα εκτελέσει τη διαδικασία 5 φορές και ο άλλος 4 φορές εκτελώντας βολές όσες και οι στόχοι στο φύλλο των στόχων.



ΑΡΘΡΟ 27 – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ

Επιτρέπονται μόνο όπλα μαζικής παραγωγής στο αγώνισμα σκυταλοδρομίας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 10.

Η χρήση όπλων αρματωμένων με ελαστικό σκοινί, επιτρέπεται στο αγώνισμα της σκυταλοδρομίας.


ΑΡΘΡΟ 28 – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ

Η ομάδα ειδοποιείται από τους διοργανωτές να προετοιμάσει την βάση στο σημείο που θέλει, με μέγιστο χρόνο τα δύο λεπτά.

Η ομάδα πρέπει να τοποθετηθεί πίσω από την γραμμή εκκίνησης και να περιμένει το σήμα έναρξης, όπου θα δοθεί εντός ενός λεπτού, μετά την τοποθέτηση και του τελευταίου αθλητή της ομάδας πίσω από την γραμμή εκκίνησης.

Η προσπάθεια έχει ως εξής :
            1. Στο σήμα έναρξης , ο πρώτος αθλητής καταδύεται και κατευθύνεται υποβρυχίως στην γραμμή βολών, όπου και οπλίζει το όπλο του στη γραμμή βολών υποβρυχίως.
            2. Έχοντας φτάσει την γραμμή βολής, ο αθλητής θα εκτελέσει την βολή ως εξής : το όπλο πρέπει να συγκρατείται με το ένα χέρι και μόνο, χωρίς επιπλέον σωματική υποστήριξη. Το ελεύθερο χέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη του σώματος.
            3. Αφού εκτελέσει την βολή, πρέπει να επιστρέψει πίσω από την γραμμή εκκίνησης κολυμπώντας υποβρυχίως σε απνοια, όπου και θα αντικατασταθεί από τον δεύτερο αθλητή, που θα κολυμπήσει την ίδια διαδρομή με τον ίδιο τρόπο. Η αλλαγή των αθλητών πρέπει να γίνεται με το όπλο όχι οπλισμένο και με το ακούμπημα των χεριών. Για να εξασφαλιστεί από τους κριτές ότι η αλλαγή έγινε σωστά και πίσω από την γραμμή εκκίνησης, το ακούμπημα των χεριών πρέπει να γίνεται πάνω από την επιφάνεια του νερού.
            4. Η προσπάθεια ολοκληρώνεται όταν οι αθλητές ολοκληρώσουν όλες τις διαδρομές και έχουν εκτελέσει τις αντίστοιχες βολές. Έχοντας εκτελεστεί η τελευταία βολή, ο τελευταίος αθλητής επιστρέφει πίσω από την γραμμή εκκίνησης υποβρυχίως και αναδύεται με το ένα χέρι προς τα πάνω για να σηματοδοτήσει την λήξη της προσπάθειας.

ΑΡΘΡΟ 29 – ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ

Η κάθε ομάδα μπορεί να εκτελέσει μόνο 9 βολές στο φύλλο των στόχων, τρεις βολές ανά αθλητή, σε ομάδες τριών ατόμων, και σε κάθε περίπτωση μια βολή σε κάθε στόχο.

Για τις χώρες(ομίλους) που αγωνίζονται με δύο αθλητές, ο αριθμός των βολών θα είναι πέντε για τον ένα αθλητή και τέσσερις για τον δεύτερο αθλητή.

Στο τέλος της προσπάθεια, κατά την καταμέτρηση της βαθμολογίας, τυχόν επιπλέον βολές στους στόχους δεν προσμετράνε, και οι ποινές δίνονται ως εξής :

            -Περισσότερες από εννιά βολές στο φύλλο
Η ομάδα υποβιβάζεται στην τελευταία θέση με μηδενική βαθμολογία

-Με εννιά βολές στο φύλλο
Εάν δύο ή περισσότερες βολές έχουν πραγματοποιηθεί στον ίδιο στόχο, οι βολές με τη μεγαλύτερη βαθμολογία δεν προσμετρούνται.

            -Περισσότερες από εννιά διαδρομές
Η ομάδα υποβιβάζεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μηδενική βαθμολογία.

            -Περισσότερες από τρεις διαδρομές για έναν αθλητή σε ομάδα τριών ατόμων, ή περισσότερες από πέντε βολές για έναν αθλητή ή περισσότερες από τέσσερις βολές για τον δεύτερο αθλητή σε ομάδες δύο ατόμων
Η ομάδα υποβιβάζεται στην τελευταία θέση με μηδενική βαθμολογία

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, κάθε αθλητής πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο το όπλο του, αλλιώς η προσπάθεια ακυρώνεται και η ομάδα υποβιβάζεται στην τελευταία θέση.

Σε τυχόν περιστατικό τεχνικού προβλήματος του όπλου τους, οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εφεδρικό τους όπλο ή μια βέργα έτοιμη αρματωμένη με πετονιά-σκοινί, που είναι τοποθετημένα στην γραμμή εκκίνησης.

Η αλλαγή των αθλητών της σκυταλοδρομίας, πρέπει πάντα να γίνεται με το όπλο όχι οπλισμένο και τα χέρια των αθλητών να ακουμπιούνται έξω από το νερό, με εμφανή τρόπο, αλλιώς θα ακυρωθούν και η ομάδα θα υποβιβαστεί στην τελευταία θέση εξαιτίας της μη έγκυρης αλλαγής.

Οι ομάδες των οποίων οι αθλητές ξεπερνούν με την βέργα τους τη γραμμή βολών όταν εκτελούν βολές, θα έχουν ποινή 50 βαθμών για κάθε παράβαση.


ΑΡΘΡΟ 30 – ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ

Η κατάταξη καθορίζεται βασιζόμενη στην υψηλότερη βαθμολογία για τις εννέα βολές αφαιρώντας τυχόν ποινές ή προσθέτοντας μπόνους.
            - για κάθε δευτερόλεπτο κάτω από το χρονικό όριο των τεσσάρων λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων, προστίθεται μπόνους 10 πόντων στην συνολική βαθμολογία, που προκύπτει από την άθροιση των βολών στο χαρτί.
            - για κάθε δευτερόλεπτο πάνω από το χρονικό όριο των τεσσάρων λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων, αφαιρούνται 10 πόντοι από την τελική βαθμολογία, που προκύπτει από την άθροιση των βολών στο χαρτί.

ΑΡΘΡΟ 31 – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ

Μόνο για τις 3 πρώτες θέσεις, εάν δύο ή περισσότερες ομάδες ισοβαθμούν και έχουν και τον ίδιο χρόνο προσπάθειας, πραγματοποιείται παράταση, με την διαδικασία να επαναλαμβάνεται.
Οι προσπάθειες θα επαναλαμβάνονται μέχρι να βγει νικητής.


ΑΡΘΡΟ 32 – ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Για κάθε προσπάθεια η χρονομέτρηση ξεκινάει από την στιγμή που ο κριτής δίνει σήμα έναρξης.
Το χρονόμετρο σταματάει όταν ο αγωνιζόμενος σηκώσει το χέρι του πάνω από την επιφάνεια του νερού , πίσω από την γραμμή εκκίνησης.
Κάθε προσπάθεια χρονομετρείται χωρίς διακοπές, από την έναρξη μέχρι την λήξη της.

ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΕΣ  : η ακρίβεια μετριέται στο ένα δέκατο του δευτερολέπτου
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ : λειτουργούν υπό την επίβλεψη του Κριτή Αγώνα
ΚΡΙΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΒΟΛΩΝ : η θέση του κριτή είναι στην γραμμή βολών , που μπορεί να διακρίνεται από μια μαύρη λωρίδα στον πάτο της πισίνας, ή από μια λωρίδα που επιπλέει στην επιφάνεια.
Ο κριτής θα ειδοποιήσει τους υπεύθυνους αγώνα  εάν :
Η γραμμή εκκίνησης ξεπεράστηκε από κάποιον αθλητή είτε με την άκρη της βέργας, είτε με οποιοδήποτε σημείο του σώματος του αθλητή,  για τον αριθμό των βολών, για οποιαδήποτε καταπάτηση των κανονισμών, ή αντιαθλητική συμπεριφορά.
ΑΦΕΤΗΣ : ο αφέτης δίνει το σινιάλο έναρξης της κάθε προσπάθειας, όταν οι διαγωνιζόμενοι και οι χρονομέτρες είναι στις θέσεις τους.
ΚΡΙΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΧΩΝ : ο Κριτής Αγώνα είναι υπεύθυνος για την επαρκή διατήρηση των στόχων μέχρι την λήξη του αγώνα, να βλέπει τις βολές και να βαθμολογεί, πιθανότατα με την χρήση βαθμολογικού χάρακα.
Ο έλεγχος των βολών πρέπει να γίνεται εκτός νερού, και μόνο οι αρχηγοί των ομάδων μπορούν να είναι παρόντες κατά τον έλεγχο.
Τα αποτελέσματα πρέπει να υπογράφονται από τους αρχηγούς.
Μόνο ο Αλυτάρχης  είναι αρμόδιος να αποφασίσει στην διαδικασία ένστασης.

ΑΡΘΡΟ 33 – ΑΛΥΤΑΡΧΗΣ

Ο Αλυτάρχης έχει καθήκον να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανονισμοί.
Ο Αλυτάρχης είναι αρμόδιος να αποφασίσει για τις ενστάσεις, τις ποινές και για παραβάσεις του κανονισμού.







ΑΡΘΡΟ 34 – ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Την ημέρα πριν τον αγώνα θα λάβει μέρος μια συγκέντρωση που θα περιλαμβάνει :
-         τους αντιπροσώπους των διοργανωτών
-         τον Αλυτάρχη
-         τους αρχηγούς των ομάδων
-         τον γιατρό της διοργάνωσης

Ο σκοπός αυτής της συγκέντρωσης είναι να συμφωνήσουν όλοι σε :
-         τεχνικά θέματα
-         χρόνος και μεταφορικά μέσα
-         οδηγίες σχετικά με τις τελετές έναρξης και λήξης
-         χρόνοι και κρατημένη πισίνα για κάθε ομάδα
-         μέτρα ασφαλείας

Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οι Κανονισμοί διεξαγωγής του αγώνα δεν μπορούν να τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.


ΑΡΘΡΟ 35 – Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ :
Η επιτροπή αποτελείται από 5 μέλη και δυο αναπληρωτές, ονομαζόμενοι :
Ο Αλυτάρχης πράττει ως Πρόεδρος
1 αντιπρόσωπος διορισμένος από την ομοσπονδία διοργάνωσης
3 αντιπρόσωποι αρχηγοί ομάδων διορισμένοι από τους αρχηγούς ομάδων
2 αναπληρωτές αρχηγοί ομάδων διορισμένοι από τους αρχηγούς ομάδων

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ :
Να εξετάζουν ενστάσεις που έχουν δεχθεί και να αποφασίζουν εντός μιας ώρας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ :
Η ένσταση θα γίνει δεκτή μόνο εάν παρουσιαστεί από τον αρχηγό της ομάδας ή από τον διαγωνιζόμενο εάν η ομάδα δεν έχει αρχηγό.
Η ένσταση πρέπει να διατυπωθεί σε γραπτή φόρμα στα Γαλλικά, Αγγλικά ή Ισπανικά, και όχι αργότερα από 60 λεπτά από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.
Η παρουσίαση της ένστασης πρέπει να συνοδεύεται από κατάθεση 100€, τα οποία θα επιστραφούν εφόσον η ένσταση δικαιωθει από την επιτροπή.
Η φόρμα Α (επισυναπτόμενη) πρέπει να χρησιμοποιηθεί για παράπονα, και να παρουσιαστεί μόνο στον Αλυτάρχη .
Παρόμοιες αποφάσεις βγαίνουν με τη διαδικασία πλειοψηφίας, με την παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων μελών της επιτροπής.
Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο Αλυτάρχης θα έχει την αποφασιστική ψήφο.
Οι αποφάσεις της επιτροπής είναι τελικές, εκτός και αν υπάρξουν νέα στοιχεία-δεδομένα, που δεν υπήρχαν κατά την αρχική εξέταση.
Η απόφαση πρέπει αμέσως να ανακοινώνεται στον παραπονούμενο, μετά το πέρας της συνάντησης.
Το μόνο άτομο υπόλογο στο να ανακοινώσει και να μεταφέρει την απόφαση, είναι ο Αλυτάρχης, που θα το κάνει γράφοντας την σε μια φόρμα Β (επισυναπτόμενη).

ΑΡΘΡΟ 36 – ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η φόρμα συμμετοχής που έχει σταλεί από την αντίστοιχη Ομοσπονδία, και υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρό της, θα διασφαλίσει ότι όλα τα μέλη της ομάδας έχουν στην κατοχή τους τα απαιτούμενα ώστε να κάνουν υποβρύχιες δραστηριότητες, και ότι γνωρίζουν τους υποβρύχιους κανόνες ασφαλείας.
Η διοργανώτρια Ομοσπονδία θα εξασφαλίσει, κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων, τη απαραίτητη βοήθεια για την σωστή και ομαλή διεξαγωγή τους, όπως και πρώτες βοήθειες, που παρέχονται από το αρμόδιο και δεόντως εξουσιοδοτημένο προσωπικό.
Οι διοργανωτές, οι αντιπρόσωποι τους και οι συνεργάτες τους, οι υπάλληλοι και οι αγωνοδίκες δεν είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά στον εξοπλισμό των συμμετεχόντων, ή για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί στους αγωνιζόμενους και στους άλλους συμμετέχοντες, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο αθλητικό γεγονός.