Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΕΟΥΔΑ: Το νέο καθεστώς γιά την ελεύθερη κατάδυση



Μετά τις εξαγγελίες του νέου ΓΓΑ κ. Μπιτσαξή, τα αθλήματα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας Αθλητικής Αλιείας και Τεχνικής Κολύμβησης στο εξής θα χαρακτηρίζονται Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Αθλητική Αναγνώριση και δεν θα χρηματοδοτούνται καθόλου από την πολιτεία, παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά θα συνεχίσουν τις διαδικασίες για τη διενέργεια πρωταθλημάτων ή άλλων επιλεγμένων δράσεων.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, συστήνονται επιτροπές αθλημάτων, οι οποίες θα επιμεληθούν την καλλιέργειά τους και θα φροντίσουν να προσπορίζουν τους απαραίτητους πόρους για το σκοπό αυτό, αλλά και θα συμβάλουν στα λειτουργικά έξοδα της Ομοσπονδίας.

Έτσι δημιουργήθηκαν στην ομοσπονδία 4 τομείς οι οποίοι είναι :
η αλιεία επιφανείας,
το υποβρύχιο κυνήγι,
η αυτόνομη κατάδυση και
η ελεύθερη κατάδυση και αθλήματα άπνοιας.


Όσον αφορά τον τομέα ελεύθερης κατάδυσης και άπνοιας συστάθηκε επιτροπή ανάπτυξης της ελεύθερης κατάδυσης η οποία θα έχει την επιμέλεια και την ευθύνη του εκπαιδευτικού συστήματος, των σχολείων, των εκδηλώσεων και των αγώνων ελεύθερης κατάδυσης και άπνοιας αποτελούμενη από τους:

Απόστολο Μπέλλο Εκπαιδευτή CMAS-ΕΟΥΔΑΤΚ 3*
Νίκο Κουκούλα Εκπαιδευτή CMAS-ΕΟΥΔΑΤΚ 3*
Άρη Πρωτοψάλτη Εκπαιδευτή CMAS-ΕΟΥΔΑΤΚ 3*
Ρομπέρτο Κάλιτς Εκπαιδευτή CMAS-ΕΟΥΔΑΤΚ 3*
Βασίλη Ζωνομέση Εκπαιδευτή CMAS-ΕΟΥΔΑΤΚ 3*

Ήδη έχει προγραμματιστεί ειδικό σεμινάριο(update) για τον Απρίλιο των εκπαιδευτών της Ομοσπονδίας για την βελτιστοποίηση του συστήματος εκπαίδευσης και του ποιοτικού ελέγχου. Επίσης την ίδια περίοδο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα εκπαιδευτικών σχολείων της Ομοσπονδίας για την περίοδο 2011.

Στα αθλήματα άπνοιας έχουν προγραμματιστεί για το 2011 σχολεία κριτών αγώνων άπνοιας και αγώνας ελεύθερης κατάδυσης με τους νέους κανονισμούς της CMAS

Στον τομέα αθλημάτων άπνοιας εντάχθηκε και η Υ/Β σκοποβολή η οποία πλέον θα είναι επίσημο άθλημα της Ομοσπονδίας.Το πρωτάθλημα Υ/Β σκοποβολής θα οργανωθεί από το 2011 υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας. Αυτό θα σημάνει επισημοποίηση των αποτελεσμάτων, έκδοση αθλητικών δελτίων για τους συμμετέχοντες και τον σχηματισμό εθνικής ομάδας Y/B σκοποβολής.
Tην επιμέλεια και διαμόρφωση του αθλήματος της σκοποβολής  ανέλαβε ειδική επιτροπή αποτελούμενη από άτομα που ήδη δραστηριοποιούνται στην Υ/Β σκοποβολή σαν αθλητές ή διοργανωτές και οι οποίοι είναι οι εξής:

Μπέλλος Απόστολος
Δούναβης Γιώργος
Κλειτσίκας Αναστάσιος
Μπίνης Ευστάθιος
Πλαστουργός Χαράλαμπος
Παρδάλης Ηλίας

Επειδή η αναδιοργάνωση του συστήματος θα χρειαστεί πολύ εργασία από όλους η επιτροπή ανάπτυξης της ελεύθερης κατάδυσης και η επιτροπή σκοποβολής καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, ελεύθερους δύτες, αθλητές, διοργανωτές, εκπαιδευτές να επικοινωνήσουν στο e-mail eoudaa@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες και ανάληψη δραστηριοτήτων.